Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Борисов: Майка ми си отиде от рак, може да преразгледаме мораториума за лекарствата
95681
Борисов: Майка ми си отиде от рак, може да преразгледаме мораториума за лекарствата
  • Борисов: Майка ми си отиде от рак, може да преразгледаме мораториума за лекарствата
Депутатите на Бойко Борисов може да преразгледат мораториума върху финансирането на нови терапии за онкоболните и хората с автоимунни и редки заболявания, заложен в бюджета на Здравната каса за следващата година.

Стефан Данаилов с изключително прочувствена реч и послание към депутатите

Българският премиер обяви, че е готов за такова преразглеждане, и ако дадено ново лекарство се използва поне в една трета от европейските държави-членки, то да се заплаща и у нас.
 

Готов съм да предложа преразглеждане на мораториума за лекарствата. Ако в 1/3 от 28-те страни в ЕС има дадено лекарство, което се употребява, ще го платим веднага, за да го пуснем на пазара. Не считам, че другите държави са лобисти или такива, каквито искат да ни изкарат нас. Ние сме прогнозируемо правителство, не искам да си играят със страховете на хората.

Публикувахте от Бойко Борисов в 15 декември 2017 г.

Радев: Управляващите са на път да загубят човешкия си облик

Борисов също даде пример със своя лична история, свързана с новите терапии при лечение на рак: „Винаги съм бил диалогичен човек. Готов съм веднага да преразгледам, ако трябва и след среща с Радев, мораториума за лекарствата. Ако в 1/3 от държавите в ЕС дадено лекарство се употребява, да го пуснем и ние на пазара. Майка ми почина от рак. Ние със сестра ми си продадохме каквото имаме тогава, за да купуваме по 8000 долара молекула – някакво свръхново лекарство. На втората седмица тя си отиде“.

НС отхвърли ветото на Радев

Премиерът подчерта, че не желае да си играят със страховете на хората: „Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в една трета от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага“.