Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху бюджета на здравната каса за следващата година. Държавният глава върна закона за ново обсъждана заради мораториум за нови терапии, който засяга пациенти с онкологични, автоимунни и различни редки заболявания. Сутринта пред Народното събрание се събраха хора, които протестираха срещу мораториума.

Дебатът започна с експертното мнение на лекар-онколог. Депутатът Георги Михайлов от БСП посочи какви са неговите мотиви в подкрепа на ветото на президента. 

Георги Михайлов
БГНЕС, архив

"С повече от 30 млн. лева средно на година се увеличава разходът за нови молекули, тъй като под контрола на съвременната клинична медицина попадат все повече и повече заболявания, които само до 15 години бяха животозастрашаващи", каза Михайлов и допълни: "В този смисъл, това не е интересно, а похвално, това е успех на човечеството и България до момента е полагала всички усилия при всички правителства, при всички трудности, които е имала през последните 30 години, да даде възможност на българските пациенти да имат достъп и трябва да кажа, че той е доста широк до момента и не трябваше сега по този може би неумел начин да се създава напрежение в обществото. Защо? Първо, става дума за обем от средства не повече от 2.5 до 4 на сто от разходите за лекарствени средства, които са предвидени в новата година. Искам да кажа на всички, които не разбират от клинична медицина, че в нея и особено в онкологията понятието алтернатива е нещо много относително. Когато се достигне до даден етап от еволюцията на пациента, много често няма алтернатива и на никого от вас не пожелавам да застане пред тази алтернатива и да бъде принуден да наведе глава и да няма възможност да има достъп до нов медикамент, който му дава теоретичната, но човешка възможност да я използва, за да предпази живота си и да облекчи съдбата си и тази на своето семейство".
 
 Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018-а

Хасан Адемов
БГНЕС, архив

Хасан Адемов от ДПС призна, че самият той се е възползвал от иновативна терапия и предупреди колегите си, че никой не е застрахован от тежки заболявания. "Преди да натиснете копчето, трябва да си зададете много интересни и важни въпроси - дали един от вас няма да бъде следващият, който ще има нужда от иновативна терапия. Веднага ще ми кажат, че тази терапия е гарантирана, сигурно е гарантирана, знам, че е така, знам, че дори тези, които не влизат в позитивната листа, ги има на пазара, знам, че който може и има финансов ресурс, може да си ги купи. Знам, че тези лекарства са свободни на пазара, но в никакъв случай не трябва да говорим за противопоставяне на едни пациенти на други. Системата на здравеопазването не е единствено и само сбор от числа, не е само фискална политика, а има и хуманитарни елементи и пред тях трябва всички да сме равни", каза той.
 
Николай Сираков от ГЕРБ заяви, че е против ветото на президента, защото новите лекарства нямат доказан ефект и е по-добре да се плаща в сигурно лечение. "Какво стана с молекулата от преди три години? Ако припознаем нова, това означава, че тя вече не работи. А ако тя работи, защо не я използваме? Като има нови технологии, те дават нови възможности и когато една възможност дава шанс за живот и хората живеят, то би трябвало тази възможност да продължава да се използва. Нека да ползваме тези средства, за които вече сме плащали, за които сме установили, че дават резултат. Аз бих гласувал против ветото на президента, с ясното съзнание, че нямам желание да давам надежди на хората, а имам желание да давам реални шансове за здраве", каза Сираков.
 
Парламентарна комисия отново гласува мораториума за нови лекарства

Народно събрание
БГНЕС

Стефан Данаилов също взе участие в дебата и разказа за собствената си битка с тежко заболяване: "Искам да заявя конфликт на интереси. Аз съм онкоболен. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат“, запита Данаилов.

„Скъпи, приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и националната хематология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Обръщам се към вас като ваш приятел. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, разчитам на вашия разум", каза той.

Протест срещу мораториума върху нови лекарства и терапии

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов
БГНЕС

И вместо да се спре дебатът до тук, депутатите започнаха да си броят близките с онкологични заболявания. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Стефан Данаилов е бил употребен от БСП, за да разкаже личната си история. "В днешния дебат можеше да излезе да говори и Вежди Рашидов, той също се е лекувал от рак. Можеше да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля, но това, което и тя призовава, и всички, които минават по този път, е преди всичко профилактика и превенция. От политиката, която правихме в първия мандат, спестихме над 400 човешки живота от войната по пътищата. Жертвите тогава бяха над 1000, а след мерките, които предприехме, стигнахме до 600, така че може би сме спестили много човешки животи", каза Цветанов.
 
Стефан Данаилов отговори на Цветанов. "Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю Цветанов, съжалявам, аз мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов тук, в тази зала и да сподели някакви свои мисли, лъжете се. Аз току-що влязох и никой не ме е викал да дойда даже. Аз съм болен човек. Така че много моля, грижете се за думите, които употребявате по отношение на мен и моите другари. И все пак, каквото и да говорите, колкото и да говорите, колкото и да викате и да крещите, за да гепите някой в залата, няма да стане по този начин. Искам да ви кажа, че малкият жест, който очаквах да се случи от страна на вашата парламентарна група, явно няма да се състои, за което искрено съжалявам", каза той.

Вежди Рашидов
БГНЕС, архив

От своя страна Вежди Рашидов посочи, че с "болестите не е хубаво много да се заиграва". "Не пожелавам на никого", каза още той и допълни: "Надявам се, че господин Цветанов не по-малко от мен обича и уважава Стефан Данаилов, защото той е човек за обичане". На всички ви е ясно, че и 100 млрд. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства - от 300 млн. то стана на 4 млрд., посочи Рашидов.