Протест срещу мораториума върху лекарствата и новите терапии
95616
Протест срещу мораториума върху лекарствата и новите терапии
  • Протест срещу мораториума върху лекарствата и новите терапии
Десетки протестираха пред сградата на Народното събрание в София срещу приетия от депутатите мораториум за нови лекарства и нови терапии от следващата година.
 
В протеста се включи и омбудсманът на републиката Мая Манолова, която потвърди, че ако забраната не бъде отменена след президентското вето от петък, е готова да я атакува в Конституционния съд

Пациенти и лекари излизат на протест срещу мораториума за нови лекарства

Мораториумът бе предложен като част от проекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в началото на есента от настоящия здравен министър Кирил Ананиев. Тогава той бе председател на надзорния съвет на здравната каса.
 

БГНЕС


С плакати „Никой не избира от какво да се разболее”, „Не налагайте вето върху здравето”, „Болестта не чака една година мораториум” десетки протестиращи изразиха недоволството си срещу решението на Народното събрание да наложи мораториум за нови лекарства и терапии от следващата година.
 
Аделина Банакиева, която инициира протеста в социалните мрежи, заяви за Дарик, че не членува в организации или партии, но е получила подкрепата на десетки пациентски организации, както и на извънпарламентарни партии. Тя посочи, че приветства решението на президента да упражни вето, но протестът трябва да продължи.
 
ВИЖТЕ още снимки от протеста пред парламента
 

БГНЕС


Омбудсманът Мая Манолова, която се включи в протеста, заяви, че е готова да атакува мораториума в Конституционния съд, ако Народното събрание не я го отмени след ветото, наложено от президента в петък.

Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?

Виктор Паскалев, зам.-председател на „Национална пациентска организация”, заяви, че подкрепя протеста, тъй като забраната е дискриминационна.

Свилен Тодоров, който е с хронична левкоцитна левкемия, се включи в протеста, защото лекарството му е първо в списъка на забранените медикаменти.
 
Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018-а

БГНЕС


Част от протестиращите бяха пред Народното събрание, за да изразят солидарността си, след като са научили за инициативата от социалните медии.
 
В петък президентът Румен Радев наложи вето върху спорния текст и го върна за преразглеждане в парламента с мотив, че забраната е в разрез с конституционните права на българите. Малко по-късно Министерството на здравеопазването излезе с позиция, в която се обяви срещу ветото, определяйки го като необосновано.