/ ThinkStock/Getty Images
Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?
95068
Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?
  • Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?
С мораториума си върху въвеждането на нови лекарства Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписва смъртната присъда на редица българи, страдащи от десетки заболявания. Сред тях са хронична и остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и астма.
 
Това изтъкнаха пациенти, лекари и болнични директори, по повод решението на Надзорния съвет, според което през 2018 г. институцията няма да покрива нови лекарства и няма да сключва договори с болници за разкриването на нови клиники и отделения.
 
Пациентска общност скочи срещу решения на Наздорния съвет на НЗОК

Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум", припомни, че решението на съвета е факт след препоръки от страна на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев, който с кратко прекъсване е начело на надзорния съвет на касата от 2014 г.

"В крайна сметка мораториумът на двете точки е наистина смъртна присъда срещу българските пациенти и българското здравеопазване. Зам.-министър Кирил Ананиев, в качеството си на такъв, изготви документ за състоянието на касата и написа препоръки да се случи точно това през септември месец. Абсолютно никаква реакция, както на държавата, така и на пациентските организации и синдикатите. Имаме представители, които са в Надзорния съвет на касата, и по всяка вероятност са подписали "за" да се случи това. Такъв дискриминационен документ, нарушаващ нашите конституционни права, в нашата история не е съществувал", обясни Димитров.
 
"Аз смятам, че тук освен интересът на пациента в най-голям аспект ще пострадат високотехнологичните дейности. Невъзможността разкриването на нови дейности, като клинични процедури, клинични пътеки или амбулаторни процедури, както искат да ги дефинират, означава, че болницата няма да даде пълния обем на дейностите. Ако през 2017 г. сме договорили пет пътеки от съответната дейност и в края на тази година имаме инвестиция в технологии, които позволяват да извършваме и останалия обем на дейност, как ние ще обясним на пациентите, че можем "да свършим работата на половина", коментира и изпълнителният директор на "Токуда" д-р Венелина Милева.