лекарства
лекарства / ThinkStock/Getty Images
Здравната каса няма да заплаща нови лекарства през 2018 година. Няма да се сключват и договори с болници за разкриването на нови отделения или за работа по нови клинични пътеки.

Това информираха Дарик от Федерация „Български пациентски форум”, откъдето уточниха, че решението е гласувано на заседание на надзорния съвет на институцията, което приключи късно снощи.

1 милион лева повече за дентална помощ през 2018-а

Според председателя на организацията Иван Димитров тази мярка ни връща десетилетия назад и обрича животите на пациенти, голяма част, от които онкоболни, зависещи от нови терапии.

"Самият проектобюджет е заложено нещо, което ни връща десетилетия назад. Нови терапии за пациенти, които терапии ще им спасят живота - няма да има, защото касата не желае. Нови клиники, нови болници, иновации в здравеопазването в 2018 година не могат да съществуват в европейска държава България", отбеляза Димитров. Той допълни още, че ако една болница реши да разшири своя обем на работа - това няма да може да се случва. "С лекари и пациенти ще се опитаме да обясним на обществото какво ще последва, защото българският гражданин трябва да знае какво готви държавата", поясни председателят.

Междувременно по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, управителят на здравната каса проф. Камен Плочев потвърди за лимитирането на нови лекарствени продукти за срок от една година. Той обясни, че това е мярка за икономия на средства.