/ БГНЕС, архив
От МЗ са категорични: Мораториумът не нарушава конституционните права на гражданите
Парламентарна комисия отново гласува мораториума за нови лекарства
95635
Парламентарна комисия отново гласува мораториума за нови лекарства
  • Парламентарна комисия отново гласува мораториума за нови лекарства
Парламентарната комисия по бюджет от финанси прие отново мораториума за нови лекарства, върху който президентът Румен Радев наложи вето. В полза на забраната гласуваха 12 депутата, срещу нея се обявиха шестима, а един се въздържа.
 
По време на заседание на бюджетната комисия от Министерството на здравеопазването заявиха, че мораториумът не нарушава конституционните права на гражданите, както твърди държавният глава. Срещу забраната се обявиха единствено от БСП, като изтъкнаха, че не е необходимо депутатите да се занимават с вето върху мораториум, който има за цел да спести едни 20 млн. лева на здравната система, но да засегне човешки съдби.
 
Протест срещу мораториума върху лекарствата и новите терапии

1500 души ще бъдат засегнати от въпросния мораториум, стана ясно по време на заседание на комисията. По-голямата част от народните представители обаче, заедно със здравните власти се обединиха около идеята, че болните могат да разчитат на производителите на лекарствата да поемат лечението им, след като здравната каса няма да го направи.
 
Зам.-здравният министър Жени Начева заяви, че мораториумът няма да затрудни лечението на българските граждани. Срещу забраната се обявиха единствено от БСП.
 
Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?

Въпреки тези опасения, комисията прие отново проекта за бюджет, в който бе заложен мораториумът, с което отхвърли и президентското вето върху него.