/ БГНЕС
Премиерът изрази готовност мораториумът за лекарствата да бъде преразгледан
Премиерът Бойко Борисов призова днес своите колеги в президентството, в БСП и ДПС за разум в шестте месеца на българското председателство на Съвета на ЕС. Той коментира теми от вътрешния и европейския дневен ред пред български журналисти в Брюксел, където участва в последното за годината заседание на Европейския съвет.

„Призовавам колегите и в президентството, от БСП и ДПС, да проявят за тези шест месеца малко разум. След това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин. Разбирам, че не е приятно, завистта е голяма, но да се опитаме поне за шест месеца да сме малко българи и в тяхно лице“, призова Борисов.

„Имаше избори, демократични, ясни, точни, със служебно правителство на президента Румен Радев тогава, изцяло доминирано от тях (БСП) и ние ги победихме. На всеки шест месеца, като на някой не му харесва нещо, да правим избори? Вече алтернативата е ясна - ДПС и БСП. Колко ще изтраят и то точно при председателството? Затова ли полагам този труд, не само за България, а и за Балканите да стане“, попита той.

БСП и ДПС внасят вота на недоверие на 17 януари

Истински се надявам почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който в интервютата говори, че държавата е над всичко, малко да говори с тяхната партия, защото, както вървят, ясно е, че искат провал на председателството, коментира Борисов. Той отбеляза, че е положил големи усилия за предстоящата в София през май среща на ЕС за Западните Балкани и посочи, че е абсурд служебен премиер да води тези разговори.

Борисов в Брюксел
БГНЕС

Искат действително да дръпнат държавата за тези шест месеца да се провали, каза Борисов. По думите на премиера датата на вота на недоверие през януари е умишлено подбрана.

ГЕРБ за искания вот на недоверие: Опит за саботаж

„Това ли е добронамерената, градивната опозиция, която искала ние да се представим добре в Европа? Умират да свалят всичко и да се сринем, това им е целта и в руините да се опитват отново да крадат така, както беше през целия период Орешарски и подобни. Ще се съпротивляваме този път много“, заяви Борисов.

Премиерът категорично отрече да има критичен доклад на Фронтекс за нашата страна. Разликата между България и Гърция е изключителна при доброто опазване на границата, посочи той. Премиерът определи подобни твърдения като компромат срещу държавата. Той изрази готовност мораториумът за лекарствата да бъде преразгледан.

Борисов в Брюксел
БГНЕС

Борисов отбеляза, че в речта си пред Европейския съвет за финансовия съюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е дал България за пример за финансово състояние.

Борисов: Няма по-добро място от ЕС

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги е коментирал на същото заседание, че България е постигнала впечатляващи резултати. На фона на всичко това да излязат едни хора, които най-малкото имат дори морала да го говорят, не е честно, заяви министър-председателят.
БТА