Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Румен Радев
95683
Румен Радев
  • Румен Радев
Президентът Румен Радев обвини управляващите, че са на път да загубят човешкия си облик с прегласуването на мораториума за нови лекарства. Държавният глава върна в парламента забраната за нови медикаменти миналия петък на фона на протести на лекари и пациенти срещу нея. Ден по-късно на нарочна пресконференция здравният министър определи мотивите на президентското вето като „несериозни“, а протестите като „манипулация, зад която стоят корпоративни интереси“. В четвъртък мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото, а БСП обяви, че ще сезира Конституционния съд. Днес президентът заяви, че ситуацията нямаше да е толкова цинична, ако партийните субсидии не бяха съизмерими и дори повече тези 25 до 30 милиона лева, които се спестяват с мораториума.
 
Радев посочи, че ще наложи вето и на Антикорупционния закон, тъй като е неефективен. Този закон не е насочен срещу корумпиращите, но пък би могъл да се използва като бухалка срещу неудобните, изтъкна Радев.
 
В коментар на поръчката за ремонт на бойните самолети МИГ-29 Радев изтъкна, че липсва визия за изграждане на способности и съвместимост с партньорите.

НС отхвърли ветото на Радев
 
Управляващите са на път да загубят човешкия си облик, заяви държавният глава във връзка мораториума за нови лекарства и терапии за следващата година. Нямаше да е толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими и дори повече от тези 25 до 30 милиона лева, които ще се спестят със забраната, изтъкна Радев.
 
Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините - и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното - надеждата. Ето това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предният ден в рамките на около час на масата се извадиха 740 млн. лева и се хвърлиха и изчезнаха по критерий и механизъм, които са неясни“, каза президентът.

Стефан Данаилов с изключително прочувствена реч и послание към депутатите
 
Румен Радев заяви още, че ще наложи вето и на антикорупционния закон. По думите му, този закон не е ефективен и не се бори с причините за корупцията, а в същото време би могъл да се използва като бухалка:
 
„Този закон не разкрива корупционни схеми и модели. Той ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество без акцентиране върху наказателното преследване. Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон са неефективни. Той не удря и корумпиращите пак ще захранват корупцията. В същото това време той може да бъде използван и като бухалка за справяне с неудобните“.
 
Президентът добави, че главният въпрос не е кой назначава ръководството на антикорупционния орган, а да има баланс на властите. Управляващите държат те и само те да имат думата при назначаването, изтъкна той.
 
В коментар на поръчката за ремонт на изтребителите МИГ-29 президентът заяви, че този въпрос се повдига, когато има други проблеми. С интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация, каза Румен Радев. 
 
„Периодът 2009 - 2012 г. има някъде към 70 полета с много интересни функции, така че няма дефицит на функции. Има дефицит на стратегическо мислене, на държавническо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“. Има харчене на парче. Това вече е факт. Няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне 10-15 години напред“, допълни той.
 
Държавният глава добави, че ще постави въпросите, свързани с отбраната и сигурността на консултативен съвет.