/ БГНЕС
Ще бъде създадена специализирана комисия към Министерството на здравеопазването, която ще решава кои нови лекарства, молекули, ще бъдат купувани. Това обяви по време на предаването „Годината“ по Дарик здравният министър Кирил Ананиев. Министър Ананиев подчерта, че тези лекарства ще бъдат купувани от Министерството на здравеопазването, а не с пари от Националната здравноосигурителна каса.

Корнелия Нинова: Борисов използва смъртта на майка си, за да даде заден за мораториума

Той пое щафетата по темата от премиера Бойко Борисов, който се беше включил в ефира на Дарик по телефона.

Всички новини от „Годината“ можете да откриете тук

„Мораториум върху лекарствата няма, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК. В областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение, с лекарство, което се финансира от Касата, тогава Здравното министерство ще поеме заплащането на този медикамент. За целта към министъра на здравеопазването ще се създаде специализирана комисия – в състава й ще бъдат включени водещи специалисти, в зависимост от конкретното заболяване. Няма да остане нито един български пациент без грижи и да бъде лекуван с най-добрите средства, които се използват в Европейския съюз“, обясни министър Ананиев.

Борисов: Майка ми си отиде от рак, може да преразгледаме мораториума за лекарствата

На въпрос дали това е включено в бюджета на Здравната каса, отговорът дойде от министър-председателя Бойко Борисов. „Нямаме проблем с финансовото осигуряване. Ще работим месец-два. Ще наблюдаваме процеса. Ако процесът върви, ще продължим докрай. Ако има проблем, вкарваме го в парламента. Грижим се за всеки един пациент, така че тези, които са ни обвинили, че сме загубили човешки образ.... Искам да успокоя хората наблюдаваме процеса, за всички ще се погрижим, а ако не работи добре, ще го върнем в парламента“, подчерта премиерът.

НС отхвърли ветото на Радев

От своя страна Ананиев добави, че механизмът, който създават, ще гарантира лечението на пациентите, които имат онкологични заболявания и които имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК: Не говорим само за 9 молекули, може да се наложи за всички 28 молекули. Това е по-добрият вариант“.

Бойко Борисов
БГНЕС

Относно думите на премиера, че ако дадено ново лекарство се използва поне в една трета от европейските държави-членки, то ще се заплаща и у нас, здравният министър уточни, че това по-скоро е ориентир „Ако Комисията се произнесе, че то ще помогне даден човек да оздравее, независимо от колко държави е признато, пациентът ще има право на този медикамент“.

По думите му този механизъм е много по-добър, отколкото да се слагат ограничения – 9 държави и ако ние сме десетата.

БСП ще сезира Конституционния съд за бюджета на НЗОК

От своя страна премиерът Борисов допълни, че е важно да защитят здравето на хората: „Това че някои фармацевтични компании и лобисти ще бъдат ощетени, това не е мой проблем и на министъра на здравеопазването“.

В съботния ден премиерът Бойко Борисов събра на среща министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството.