/ БГНЕС
БСП ще сезира Конституционния съд заради закона за бюджета на здравната каса. Реакцията на Левицата дойде, след като по-рано днес мнозинството в пленарната зала преодоля ветото на президента върху мораториума над нови терапии. Той засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и различни редки заболявания.

НС отхвърли ветото на Радев
 
Парламентарната група на "БСП за България" ще сезира Конституционния съд за параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., с който се въвежда временен мораториум НЗОК да плаща за нови лекарствени продукти. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на групата Жельо Бойчев.

Мотивите на държавния глава да наложи вето на част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година можете да видите тук
 
"Считаме, че се отнемат и ограничават основни права на българските граждани, а именно - правото на живот, ясно разписано в чл. 28 от Конституцията; правото на здравно осигуряване и гарантиране на безплатно медицинско обслужване, според чл. 52 от Конституцията", заяви Бойчев.

Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018-а
 
След унизителния дебат, на който бяхме свидетели днес, сезирането на Конституционния съд е последният шанс и надежда за тези хора, каза още той.