/ ThinkStock/Getty Images
Пациентски организации на протест за генерични лекарства
95355
Пациентски организации на протест за генерични лекарства
  • Пациентски организации на протест за генерични лекарства
Пациентски организации започнаха протестни действия срещу намерението на здравните власти да наложат мораториум за нови лекарства от началото на следващата година.
 
От Федерация "Български пациентски форум" инициираха посещения в посолствата на редица европейски държави у нас, за да информират за забраната, която предстои да бъде гласувана и, която пациентите определят като геноцид. Ако не бъдат чути, организациите заявиха, че ще сезират Европейската комисия, тъй като голямата част от лекарствата, които ще бъдат забранени, се отнасят до онкологични заболявания.
 
Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?

Мораториумът залегна в проекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, а целта на предлагането му бе да се икономисат средства. Тази икономия обаче обрича на гибел, категоричен е Иван Димитров, председател на федерацията.
 

"Изведнъж държавата решава, че ще спести пари от нас, което е абсурдно. Не може от болния човек да искаш да спестиш и да закърпиш бюджета. Това е смъртна присъда срещу български граждани в 21 в. Тези хора с този мораториум единственото, което могат да направят, е да чакат гибелта си", изтъкна той.
 
Пациентска общност скочи срещу решения на Наздорния съвет на НЗОК

Димитър Анастасов е с трансплантиран във Франция бъбрек. Страхът му днес се поражда от опасността да му спрат лекарствата, благодарение, на които организмът му не отхвърля присадения орган.
 
"Това е немислимо да се случи. Това означава, че ме осъждат на смърт. Все още изплащам кредити към банките, които се наложи да тегля, за да мога да пътувам до Франция. Здравното министерство покрива само разходите по престоя в болницата и по трансплантацията. До 2023 г. имам да изплащам разходите за трансплантацията. А за мен е абсурдно, лечението ми струва 550 лева на месец", разказа Анастасов.
 
Забраната не се отнася само до медикаменти за хронична и остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и астма, допълни дерматологът д-р Иван Богданов.
 
От Федерацията обявиха, че една от другите им стъпки е да поискат държавният глава да наложи вето върху въпросния мораториум.