Мораториум за въвеждане на нови лекарства в НЗОК е опасен за пациентите
Мораториум за въвеждане на нови лекарства в НЗОК е опасен за пациентите / БГНЕС, архив
Мораториум за въвеждане на нови лекарства в НЗОК е опасен за пациентите
75071
Мораториум за въвеждане на нови лекарства в НЗОК е опасен за пациентите
  • Мораториум за въвеждане на нови лекарства в НЗОК е опасен за пациентите

Съществува идея списъкът с лекарства, които Здравната каса покрива, да не се актуализира. За нея съобщи Деян Денев, който представлява фармацевтите в Надзорния съвет на финансовата институция и уточни, че мярката се предлага с цел икономии на средства. Противоречиви обаче са твърденията по въпроса чие е предложението за забраната на нови лекарства, както и дали то ще бъде гласувано.

Пациентските организации у нас са категорични, че подобен мораториум на включването на нови медикаменти в Здравната каса е опасен за живота на болните.

Идеята да се забрани включването на нови лекарства в списъка на Здравната каса през следващата година е залегнала в анализ за оптимизиране на разходите в здравеопазването, който Надзорният съвет на институцията предстои да разгледа, съобщи Деян Денев.

„Утре Надзорният съвет на Касата ще разгледа различните предложения как разходите да се ограничат. Едно от тях наистина е такова - налагане на мораториум на включването на нови медикаменти, нови терапии в списъка с лекарства, които Касата заплаща. Самата мярка не мисля, че ще бъде обсъждана - за да бъде въведена, трябва да се направят съответните промени в наредби, закони. Това просто е едно предложение, направено, предполагам, от някакви отдели в Касата, които са готвили тези анализи", добави той.

Подуправителят на Касата д-р Динчо Генев обаче е категоричен, че подобна идея не може да се роди от финансовата институция:

„Няма такова нещо. Първо, това не е в правомощията на Надзорния съвет - той не може да вземе такова решение. На дневен ред стои финансирането на болниците, изплащането на надлимитната дейност - това са належащите неща, не взимането на решения, които могат да разбунят духовете, но да не доведат до нищо добро".

Генев смята, че ако идея за мораториум наистина съществува, то тя е по-скоро на финансовото министерство. Мнението сподели и Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум и доскорошен представител на пациентите в надзорния съвет:

„Защо от Министерството на финансите го пускат сега - това е всяка година, миналата година също имаше подобни предложения. И им казах много ясно - трябва някой да мисли за българския народ. Като спреш възможността новите терапии да влязат навреме, при тежките хронични заболявания означава, че им подписваш смъртната присъда".

До миналата година списъкът с лекарства, които касата покрива, се обновяваше веднъж на шест месеца. С цел икономии на средства срокът бе удължен на 12 месеца.