Протестиращи се събраха пред Народен театър "Иван Вазов" в подкрепа на режисьора Александър Морфов, който беше дисциплинарно уволнен.

Народният театър за уволнението на Морфов: Подложени сме на системен натиск

Александър Морфов протест
БГНЕС

Актьорът Валери Йорданов каза пред журналисти, че е очаквал той също да бъде уволнен. "Продължавам да очаквам. Още миналата седмица г-н директорът беше внесъл към г-н министъра, изпълняващ длъжността, да бъде премахнат от тази длъжност. Това е да си измием ръцете", заяви той. "Ще се борим до последно, защото нещата излязоха извън контрол – и на политици, и на управляващи, и извън обещания, и т.н., за което има факти", отбеляза актьорът.

По думите му Велислава Кръстева, която доскоро беше пиар на Народния театър, има друго назначение и може би ще бъде народен представител. 
 

Александър Морфов протест
БГНЕС


Сред десетките хора, събрали се на площада пред Народния театър, имаше граждани, както и актьорите Ани Вълчанова, Къци Вапцаров, Елена Петрова, журналистът Иво Инджев, режисьорът Боряна Пунчева.

Актьори се събраха пред Народния театър в подкрепа на Александър Морфов (ОБЗОР)

По-рано стана ясно, че на 2 март ще бъде проведен протест и пред Министерството на културата в подкрепа на уволнения главен режисьор на Народния театър.

Александър Морфов беше дисциплинарно уволнен на 28 февруари. Новината дойде часове, след като Велислава Кръстева обяви, че напуска от 1 март. Тя бе дългогодишен ръководител на връзките с обществеността на ДПС, както и депутат от партията.

"Александър Морфов няма да остане в историята на българския театър с това, което в момента се случва в тази сграда. Сашо Морфов ще остане в историята на българския театър с това, което е направил. А това, което е направил Сашо Морфов, е изключително значимо за българския театър. Това е, което мога да кажа, защото много думи разпиляват нещата“, заяви Милен Миланов, актьор от театър „Българска армия“.

БГНЕС/БТА