Отнеха пистолета на човек от ДПС, разследван за злоупотреби с европари
Отнеха пистолета на човек от ДПС, разследван за злоупотреби с европари / netinfo
Заместник-председателят на областното ръководство на ДПС-Разград остана без пистолет и пушка заради прокурорско разследване за злоупотреби с пари на Европейския съюз. Проверяват се пет проекта по САПАРД на Хамза Чакър.

Според Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите на лица, срещу които е образувано наказателно производство, се отнемат оръжията. Хамза Чакър е обжалвал пред Административен съд – Разград постановлението на Районното полицейско управление в Кубрат, с което са му отнети пистолет и ловна пушка. Делото започна днес, магистратите ще се произнесат по казуса до месец.

Оръжията са отнети заради започнало досъдебно производство срещу агробизнесмена. То е за злоупотреби със средства на Европейския съюз, съобщи разследващият прокурор Кръстю Георгиев. Чакър е спечелил пет проекта по САПАРД за близо 2 милиона лева. Според прокуратурата това е ставало чрез три фирми, като една и съща земя се прехвърляла на фирмата, с която се кандидатства. За установяване на щетите е назначена счетоводна експертиза, проверява се и дали техниката, купена с европари, е нова.

Сигналът не е дошъл от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, местен е, каза прокурорът. Срокът на разследване е два месеца, но вероятно ще искаме удължаване, допълни Георгиев.

Хамза Чакър обясни, че всеки от проектите му е проверяван от Разплащателната агенция, последната инспекция била преди 13 дни и не били открити нарушения. Според него разследването е започнало на принципа "крадецът вика: дръжте крадеца". Вече е насрочено дело срещу бившия ми главен счетоводител, който присвои от мен 200 000 лв., каза агробизнесменът.

Хамза Чакър е сред едрите земевладелци в Лудогорието, обработва 30 000 дка, има и кравеферма. От 2006 г. е заместник-председател на областното ръководство на ДПС-Разград. Името му се появи в публичното пространство преди година във връзка с разследване на шефа на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев. Едно от нарушенията му бе неизгодна сделка за наемане на сграда за Разплащателната агенция в Разград. Помещенията са собственост на Хамза Чакър.