Открили чадъри-убийци в подземие на МВР? Родните институции отричат
Открили чадъри-убийци в подземие на МВР? Родните институции отричат / Sofia Photo Agency
Германското издание "Хамбургер Абендблат" съобщи, че британски следователи от Скотланд ярд, посетили България през май т.г. по делото за убийството на писателя Георги Марков, са намерили в подземията на българското Министерство на вътрешните работи цял арсенал от чадъри-убийци. От Националната следствена служба и от МВР опровергаха и уточниха, че британските следователи изобщо не са посетили МВР по случая с Георги Марков.

Германското издание пише за посещението през май на екип от следователи от антитерористичния отдел на Скотланд Ярд за 2 седмици и твърди, че през това време са открили нови доказателства като например - цял арсенал от чадъри-убийци в подземията на вътрешното министерство, като отровните топчета от върховете им се насочвали под налягане или с пружина. Заместник-министърът на вътрешните работи Румен Андреев заяви за Дарик радио, че не е установено екип от Скотланд ярд да е посетил МВР по случая с убийството на Георги Марков.

Следователят по делото Андрей Цветанов от Националната следствена служба също опроверга твърденията на немското издание: Ние не сме имали среща с колегите от Скотланд ярд, не е имало причини. Нещо, което се иска от кралският прокурор, нашата Върховна касационна прокуратура разрешава и ние нещо в страни от това, което е допуснато, не можем да правим. Не е имало претенции да се извърши обиск, претърсване, изземване. Отдавна беше уточнено от Скотланд ярд и от българските разследващи, че чадър не е използван. Ако Марков е убит, то не е ползван чадър като оръжие, а като камуфлаж. Не е видяно устройството, в което е била поставена сачмата, но не е бил и чадър.