/ БГНЕС
Депутатите не успяха да съберат кворум и да започнат работа от първия път тази сутрин. От втория опит депутатите събраха кворум, за да проведат днешното си заседание.

И депутатите от „Воля“ напускат Народното събрание

В началото се регистрираха 119 народни представители, като парламентарните групи на "БСП за България" и "Воля" не бяха в пленарната зала. Затова председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви следваща регистрация след 10 минути. След неуспешната първа регистрация депутати от "Воля" влязоха в залата. При втория опит системата отчете 125 депутати, достатъчни за откриване на заседанието.

парламент Цвета Караянчева
БГНЕС

По-рано при председателя на парламента Цвета Караянчева се проведе Председателски съвет. В кабинета й се събраха всички председатели на парламентарни групи в Народното събрание без Веселин Марешки.

17 февруари: БСП напуска парламента

Вече четвърта седмица депутатите от БСП бойкотират заседанията и не влизат в пленарна зала, а от парламентарната група на ДПС не се регистрират. Вчера от партия "Воля" също обявиха, че  излизат от парламента, но впоследствие лидерът й Веселин Марешки обясни, че депутатите му ще участват при сутрешните регистрации.

БГНЕС

В дневния ред на днешното заседание е първо гласуване на новия законопроект на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, които връщат прага за преференциите на 7% от общия брой гласове, събрани от съответната партия, коалиция или инициативен комитет.

В дневния ред е и законопроект на ДПС, който предлага запазването на високия праг за признаване на преференциите - районната или национална изборна квота за съответния вот.