Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
БСП напуска парламента
100696
БСП напуска парламента
  • БСП напуска парламента
БСП напуска парламента, реши Националният съвет на партията. "За" гласуваха 74 души, 33 "против", трима се въздържаха. Лидерът на левицата Корнелия Нинова постави условия на управляващото мнозинство, което според нея е ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти“ и понякога „Воля”.
 
Народното събрание се ползвало едва с 8% доверие, а и там не се правели закони, а само "задкулисни партийни договорки". Това беше един от аргументите на Корнелия Нинова за предложението БСП да напусне Народното събрание: "Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм... Предложихме своята алтернатива с алтернативен бюджет, с алтернативни закони. Нищо от това не се приема". 

БСП да напусне НС предлага Корнелия Нинова

Корнелия Нинова
БГНЕС

Корнелия Нинова постави условия на управляващото мнозинство, което според нея е ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти“ и понякога „Воля": "Избор на нова Централна избирателна комисия, отмяна на среднощните гласувания от онзи ден, връщане на референцията на равнищата, на които беше преди гласуването онзи ден и започване отново на дебата за машинното гласуване, връщането на правото всеки български гражданин да може да търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба".
 
Националният съвет на БСП прие и обръщение към българските граждани и политическите партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона:

Парламентът отхвърли проекта на БСП за откриване на процедура за нов състав на ЦИК

Корнелия Нинова
БГНЕС

„Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите.
 
Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за България" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание. Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще. Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.


Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

корнелия Нинова
БГНЕС

Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.
 
Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции. Само при тези условия ние ще възстановим участието си в този парламент.
 
Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права
”, се казва в обръщението.