/ БГНЕС
Парламентът отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за нов състав на ЦИК. "За" предложението на левицата бяха 56 народни представители, "против" - 83, въздържаха се 17 депутати.

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

Текстовете предвиждаха комисията по правни въпроси в двудневен срок да одобри и внесе за разглеждане проект на процедурни правила за предложения за състав, изслушване на кандидати и избор на председател, заместник-председатели и секретар на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Ожесточени спорове и скандали в НС, депутатите решават Изборния кодекс

Мотивът е, че мандатът на членовете на ЦИК е пет години и изтича на 21 март 2019 г. , в същото време съгласно Изборния кодекс процедурата по избор на нов състав следва да приключи до 21 февруари 2019 г. Неспазването на тези срокове би било изключително лош знак и пример за своеволие на законодателния орган, на отказ да се изпълни законът без причини, според вносителите. Създава се изключително опасен прецедент, обясни Крум Зарков от БСП.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова, автор на проекта, подчерта, че аргументът на управляващите за евентуален хаос преди предстоящи избори е несъстоятелен. Борбата на БСП не е за партиен интерес, а за върховенството на закона, обясни тя. Целта е фалшифициране на изборите и "налагане на диктатурата на режима "Борисов", изтъкна Нинова.
Спас Гърневски от ГЕРБ посочи, че предложението на социалистите е поредната им провокация към България, тип "Костинброд".

Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс

Искрен Веселинов от ВМРО, част от ПГ"Обединени патриоти", декларира, че партията му, макар и с доста омерзение, ще подкрепи проекта на левицата, защото така изисква законът.
БТА