Хартиената бюлетина отива в историята
Повече от 9 часа парламентът разглежда на второ четене промените в Изборния кодекс. Снощи правната комисия ги обсъждаше до полунощ. Днес цял ден работата на депутатите преминава в скандали, обвинения в посегателство на демокрацията, подозрения за фалшификация на изборите, процедурни хватки и призиви за оставка на управляващите. Депутатите успяха да започнат работа от втория опит заради липса на кворум. След това за първите шест часа работа успяха да приемат един текст. Но още преди да стигнат до разглеждането на промените в Изборния кодекс, депутатите се скараха за начина, по който промените се гледат в късна доба.

Следващият сериозен политически раздор се оказа предложението на ДПС за повишаване прага на преференциалния вот, което спечели в комисията подкрепата на ГЕРБ и Обединените патриоти. Според предложението за разместването на листата кандидатът трябва да спечели толкова преференции, колкото гласове са нужни за избирането на един депутат - около 130 000 гласа.

Междувременно граждани се събраха на протест пред сградата на Народното събрание, докато в пленарна зала се гледа Изборния кодекс. Събралите се протестират срещу промените в Изборния кодекс, които се осъществяват броени месеци преди изборите. Те също така не са съгласни и с промените, които се предвиждат в преференциалния вот.

Парламентът прие промени в Изборния кодекс
 
Явор Божанков от БСП и Вежди Рашидов от ГЕРБ.
 
„Ритуално заклахте преференцията по предложение на ДПС. С вашите гласове и благата подкрепа на Патриотите. Няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една шайка“, каза Явор Божанков от БСП.
 
И последва реплика от Вежди Рашидов от ГЕРБ:
 
„Абе, младеж, комсомолец! Не си ли много малък да ми викаш шайка?! На кое си ми, че ще ми викаш шайка?! Не съм живял 68 години, едно младо дете, което не е било още във войската да ми вика шайка на мен. Откъде накъде аз седя и гледам вчерашно момченце да ми вика шайка?! Това да не ти е комсомолска организация?“

Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс
 
Заседанието беше прекъснато и заради извънредно заседание на правната комисия, за да се изчистят отново текстове. То беше бойкотирано от депутатите от левицата, които настояваха спорни текстове да бъдат разгледани отново. Въпреки бойкота им, обаче, останалите политически сили приеха нови промени -  на изборите за Европейски парламент машинното гласуване да бъде в не по-малко от 3000 секции, а на изборите за кметове и общински съветници тази есен - за не по-малко от 6000.

Изрично бе записано, обаче, че в секции с под 300 избиратели извън страната, както и в болници, социални домове и на кораби машинно гласуване няма да има.


По настояване на Йордан Цонев от ДПС, правната комисия записа изрично в Изборния кодекс, че след местните избори през 2019 г. гласуването във всички секции ще се осъществява само и единствено чрез машини, тоест ще отпадне възможността за гласуване с хартиена бюлетина.

С
рещу гласуваните текстове остро реагираха от левицата. Лидерът й Корнелия Нинова първо припомни, че машинното гласуване е въведено експериментално през 2014 г. с пътна карта през 2019г. да има такова във всяка изборна секция. Вместо това, коментира тя, сме свидетели това постижение на българското законодателство да бъде отменено и то при положение, че има предвидени пари за машини. Има отделени 50 млн лв. за машинно гласуване, включи се колегата й Георги Свиленски.
 
Нинова обвини също ГЕРБ, че иска да подмени гласа на избирателите, че се готви да фалшифицира вота. Тя поиска, ако бъдат приети поправките, президентът да наложи вето, а ПГ на левицата ще атакува текстовете пред КС.
 
Да се въведе чл.1 в ИК - всички избори са недействителни, ако ГЕРБ не ги спечели, предложи колегата й Филип Попов.
 
Притеснително е внушението, че вотът ще бъде фалшифициран - той не е минал, отговори Тома Биков от ГЕРБ. И подчерта, че, когато доверието в изборите бива нарушавано, тогава демокрацията изчезва, институциите са нелегитимни, обществото изпада в хаос.Това, което правите без никакви доказателства, почти граничи с атака срещу демократичния ред в страната, заяви той. Депутатът от управляващото мнозинство добави, че БСП губи избори, не защото те се фалшифицират, а просто защото хората не ги харесват.
 
Този метод за гласуване (машинното) губи все повече доверие в Европа, то се компрометира, посочи председателят на правната комисия Данаил Кирилов.


В спора за машинното гласуване двете страни намесиха и изборите във Венецуела, при които също е имало машинен вот.

След това в пленарната зала последва поименна проверка, отново спор дали днес цял ден депутатите трябва да разглеждат промените и в крайна сметка работата по изборния кодекс продължи.

Липса на кворум забави началото на пленарното заседание
 
Депутатът от ГЕРБ Диана Саватева предложи да отпадне забраната за оповестяване на социологически данни в деня на изборите и в деня за размисъл. Вчера на комисия това предложение беше прието, но в пленарната зала и ГЕРБ не го подкрепиха.
 
Аргументите на Саватева и контрааргументите на Красимир Янков от БСП.
 
„Нашата единствена цел е да официализираме това, което се случва, защото оповестяването е факт и сега, когато има създаден регламент и това се официализира, агенциите ще излизат с имената си и ще носят отговорност за това, което съобщават, защото когато този регламент не е изчистен, възможността за дезинформация е много по-голяма“, представи своите аргументи Саватева.
 
„Явно след националното съвещание на ГЕРБ и речта на Цветан Цветанов ръководството на ГЕРБ всъщност осъзна, че предстоящата кампания за представители за членове на ЕП е твърда кратка и искате да компенсирате възможността за агитация, възможността за манипулация на общественото мнение“, посочи пък своите контрааргументи Красимир Янков от БСП.

Скандал в правната комисия заради промените в Изборния кодекс
 
Така се стигна и до темата с машинното гласуване и до пореден скандал – между Драгомир Стойнев от левицата и Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.
 
„Държавата се управлява може би от ГЕРБ и от ДПС. Патриотите отново седят и си разговарят. Раздават си с постановления милиони за общини, за Патриотите не знам какво остава. Но в същото време ни се предлага една сделка и ГЕРБ са съгласни с тази сделка. Аз не знам, вие, колеги патриоти, за какво сте? Може, за да консумирате тази власт“, каза Драгомир Стойнев.
 
„Аз съм много притеснен! Вие бяхте министър на ДПС! И ако някой е управлявал с ДПС, бяхте вие“, отговори му от своя страна Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.

Изборни правила трябва да има едва след вота, смята Румен Петков
 
След това дойде и отговорът на Рамадан Аталай от ДПС:
 
„Как видяхте вие, че само общините на ДПС и ГЕРБ получават тези средства, аз видях, че и общини на БСП получават?! Но страхът ви не е в това, колеги. Страхът ви е, че ако евентуално направим така, че да въведем поетапно машинно гласуване и там да излезе наяве, че дотук чрез страх, чрез натиск ако някой се е опитвал да манипулира гласоподаветеля, да отменим, за да не дадем на секционните комисии да боравят с химикал. Ако искате, вие действайте с електронната система. Но въпросът е, че всички граждани трябва да са убедени, че който си е дал гласа, е опазен и е отишъл там, където трябва“.
 
И в момента депутатите продължават с разглеждането на промените в Изборния кодекс.