/ БГНЕС, архив
По-високи прагове за преференциите на парламентарните избори гласуваха депутатите на второ четене с промените в Изборния кодекс. Предложението бе дискутирано близо три часа. Според действащото законодателство в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е пет процента, а за европейски парламент - седем процента. Предложението на ДПС за преференциите предвижда те да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота.
 
От ПГ "Обединени патриоти" заявиха, че ще подкрепят евентуално президентско вето по темата. Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти", заяви по време на дебата, че няма да подкрепят отменянето на преференциите. "Ще гласуваме против направените предложения", увери той.

Ожесточени спорове и скандали в НС, депутатите решават Изборния кодекс
 
Явор Божанков от БСП заяви, че с предложението на ДПС тотално се обезсмисля преференцията заради завишаването на квотата, необходима за разместване на листата. По думите му, ако досега в област Велико Търново за един кандидат за депутат са били нужни около две - три хиляди преференции, то с новите изисквания, биха били нужни 15 хиляди, а за евродепутат - над 150 хиляди преференции.
 
Антон Кутев определи предложението на ДПС като "отказ от преференции" и "груба политическа грешка".
 
Александър Симов продължи като изтъкна, че посегателството срещу преференцията е "политическо престъпление".
 
"Социалните мрежи се вълнуват, хората протестират, а тук моите колеги от ГЕРБ са си намерили други по-интересни занимания", коментира Симов. Той се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите: "Вашата най-голяма парламентарна звезда е преференциален кандидат - говорим за Спас Гърневски, ако прецакате него, кой всеки петък ще чете декларации срещу безбожните комунисти?"

Парламентът прие промени в Изборния кодекс
 
Хамид Хамид защити предложението като изтъкна, че този начин на изчисляване на квотите е европейска практика, прилагана в страни като Холандия и Австрия.
 
Съпартиецът му Йордан Цонев определи преференцията не като "гласуване за личности", а като "най-ярка форма за контролиран, корпоративен вот". Той заяви, че от самото начало от ДПС са против преференцията и ще продължат да бъдат против нея докато тя не бъде ликвидирана.

Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс
 
Народните представители решиха още преференцията в бюлетината да бъде отбелязвана с поредния номер на партията, с който е регистрирана в избирателната листа, плюс 100. Редакционното предложение бе направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.
 
Депутатите отхвърлиха предложението на народните представители Йордан Цонев и Хамид Хамид във всяка секционна избирателна комисия да се поставят камери за онлайн наблюдение.
БТА