/ БГНЕС
БСП да напусне НС предлага Корнелия Нинова
100695
БСП да напусне НС предлага Корнелия Нинова
  • БСП да напусне НС предлага Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи ПГ на партията да напусне Народното събрание, след като постави няколко условия към ГЕРБ - да се избере нова ЦИК, да се отменят законовите промени за преференциите, отново да се постави на дневен ред машинното гласуване и да се върне правото на касационни жалби.  
 
Предстои пленума на партията да обсъди и гласува предложението.

Парламентът отхвърли проекта на БСП за откриване на процедура за нов състав на ЦИК

 
Аргументите на лидера на БСП Корнелия Нинова да предложи ПГ на БСП да напусне НС са, че доверието в парламента е едва 8%. А вместо там да се коват истински и полезни за българските граждани закони, се прокарва тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси.
 
Освен това, Корнелия Нинова изтъкна, че нищо от алтернативните предложения на БСП по отношение на законите, не се приема.

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс
 
Тя постави няколко условия пред управляващото мнозинство, което според нея, включва ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и, от време на време, „Воля“.
 
Условията, за да бъде ПГ на БСП в парламента и да не го напусне, е да се избере нова Централна избирателна комисия, да се отменят законовите промени, които на практика премахнаха преференциалното гласуване, да се върне отново дебатът за машинното гласуване и да се върне възможността за касационни жалби.
 
В момента пленума на БСП заседава и ще вземе решение за предложението на лидера Корнелия Нинова.