/ БГНЕС
И депутатите от „Воля“ напускат парламента
100977
И депутатите от „Воля“ напускат парламента
  • И депутатите от „Воля“ напускат парламента
Депутатите от "Воля" също напускат Народното събрание. Това обяви лидерът на партията Веселин Марешки на брифинг в парламента. Така и не стана ясно обаче какви са мотивите за напускането, след като Марешки заяви, че още не можел да ги сподели.

Така "Воля" става втората парламентарна група, която няма да участва в пленарните заседания, след като от 17 февруари от пленарната зала отсъстват депутатите от "БСП за България".

17 февруари: БСП напуска парламента

"Днес на съвещание на ръководството на парламентарната група взехме решение също да напуснем парламента. За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да го съобщя. Причините към момента не мога да споделя, тъй като продължават разговорите. Те не са лесни", заяви пред журналистите Марешки.

БГНЕС

"Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на "Воля" в парламента е да осветява лъжите и манипулациите и в парламента, и в политиката, и като цяло в обществото, както и да сваляме маските на фалшивите политици и партии. Нека това наше решение от днес да го приемете като част от тази наша последователна политика", каза още той.

Веселин Марешки поясни, че по-късно следобед или в петък от партията ще дадат повече разяснения за решението си.

БГНЕС, архив

Без 12-те депутати на Марешки кворумът в Народното събрание е поставен под въпрос, тъй като управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединените патриоти има общо 122 от необходимите за кворума 121 депутати. Нито от ГЕРБ, нито от Обединените патриоти обаче изразиха притеснения за възможна парламентарна криза.
 

Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, смята Цветан Цветанов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче не видя проблем, тъй като ГЕРБ и Патриотите имали общо 122 гласа, а в Холандия кворумът се крепял и на по-малко.

"Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори. Страната е стабилна, парламентът върши своята работа и смятам, че най-важното, което в момента ни предстои, е да направим съответните си добри резултати на европейските избори и да се подготвим много по-сериозно за местните избори, коментира пред журналисти в Народното събрание Цветанов.

БГНЕС

Парламентарна криза не видя и председателят на НФСБ Валери Симеонов, който заяви, че даже се чувствал комфортно.

Валери Симеонов не е притеснен за кворума

"Не мога да давам такива определения за парламентарна криза. На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите с добро темпо. Какво означава парламентарна криза? Парламентът работи ли - работи", лаконичен беше Симеонов.

От началото на мандата си депутатите от "Воля" още два пъти заплашваха, че напускат парламента. Първият път беше в края на 2017 г. Тогава депутатите на Веселин Марешки поставиха ултиматум за оставка на депутата от БСП Иво Христов, който определи 80% от българите за дебили. Година по-късно "Воля" пак заплашиха, че си тръгват от парламента, ако тогавашният вицепремиер Валери Симеонов не си подаде оставката.

БГНЕС

Преди по-малко от месец парламентарната група на БСП напусна парламента. Решението беше взето от Националния съвет на партията. Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова постави условия на управляващото мнозинство, което според нея е ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти“ и понякога „Воля”.

Народното събрание се ползвало едва с 8% доверие, а и там не се правели закони, а само "задкулисни партийни договорки", аргументира решението на социалистите Нинова. "Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм. Предложихме своята алтернатива с алтернативен бюджет, с алтернативни закони. Нищо от това не се приема", обясни тя.