/ БГНЕС
От парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) апелират за по-строга фискална консолидация и политика, която да е насочена за намаляване на инфлацията и дефицита. На брифинг в парламента депутатът Павела Митова представи предложенията, които ще направят между първо и второ четене на проектобюджета. 

По думите й е видимо, че логиката, от която са се ръководили в Министерството на финансите при изготвянето на проектобюджета, се базира на три параметри - запазване на нивата на данъците и на социалните плащания, както и влизане в трите процента дефицит. Според нея обаче липсват антиинфлационни и секторни политики. Според Митова трябва да има политика, която да се бори с покачващата се инфлация. Европейската комисия е по-консервативна спрямо прогнозата на Министерството на финансите за растежа на БВП, както и по отношение на очакванията за средносрочно ниво на инфлацията, посочи депутатът. 

Залагаме в нашите предложения малко по-различна логика на действие от досега правената в парламентарната практика и искаме да намалим дефицита и да се борим срещу инфлацията, обясни Митова. Тя добави, че нямат намерение да покачват разходната част допълнително, тъй като си дават сметка, че приходната част е изкуствено завишена.

Апелираме за по-строга фискална консолидация и политика, която да е насочена за намаляване на инфлацията и дефицита и по-сериозни структурни реформи, заяви Митова. Според нея капиталовите разходи, които са заложени в бюджета, са силно раздути.

ИТН: Асен Василев е некадърен, бюджетът е лошо структуриран, внасяме наши предложения

От ИТН предлагат да отпадне намалената ставка по ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги и други категории. Според ИТН това ще доведе до приходи до края на 2023 г. в размер на 152 млн. 400 хил. лв. От групата настояват размерът на субсидията на политическите партии да се промени от 8 лв. на 1 лв., като при евентуалното гласуване на тази мярка, тя би реализирала към бюджета приход в размер от 9 392 621 лв. до края на годината. С тези средства в приходната част ще се намали дефицитът значително и ще се позволи реализирането на исканията на синдикат „Защита“, КТ „Подкрепа“ и КНСБ, смята Митова. 

ИТН предлагат увеличение на възнагражденията на служителите в читалищата, както и на средствата за дейности по асистирана репродукция. 

Митова каза, че има много неща в проектобюджета, с които не са съгласни, но Народното събрание е с вързани ръце. Противопоставяме се на решение на Министерски съвет, с което се изземат сто на сто от дивидентите на държавните дружества, заяви тя. По думите й в разходната част са заложени 104 млн. лв. за купуването на ковид ваксини и този разход няма как да бъде премахнат заради евентуалните неустойки по международни договори, но от ИТН апелират МС да се опита да предоговори тези доставки. 
Никол Николова/БТА