/ БТА
От парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) излязоха с декларация, в която коментират, че не е спазено джентълменското споразумение за ротация на председателя на Народното събрание. Тя беше прочетена от парламентарната трибуна от депутата Филип Станев.

Днес е 19 юли - една забележителна дата ще бъде това оттук нататък в българската история, посочи той. Станев припомни, че в началото на парламента е била договорена ротация, свързана както с поста на министър-председателя, така и с председателя на Народното събрание.

Депутатът отбеляза, че според предварителното "джентълменско споразумение" между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ, Росен Желязков днес е трябвало да отстъпи председателското място на Никола Минчев. Забелязваме обаче, че Желязков продължава да бъде на председателското място, а Минчев не заема това място, няма ротация, добави Станев.

По думите му тази ротация не се е случила най-вероятно, защото не било спазено така нареченото джентълменско споразумение между коалиционните партньори. Според него това може би изглежда малко забавно, но всъщност е много тъжно.

Не зная защо не се случи тази ротация, защо сега Минчев не води заседанието, а продължава да води Желязков, каза още Станев и добави, че не знае как ще се случи и ротация на премиерите.
 
Никол Николова/БТА