От януари т.г. Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с партньорски служби, е работила по случая с тримата българи задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Руската федерация, каза председателят на ДАНС Пламен Тончев, цитиран от БТА.

Обвинените в шпионаж българи са арестувани в британски затвори

Той добави, че се е работило много активно, като агенцията е била уведомена за задържането на българите. Тончев добави, че е било образувано досъдебно производство в Софийската градска прокуратура, както и че за случая е уведомен премиерът.

Преди дни BBC съобщи, че трима българи са били задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия. Медията съобщи имената на тримата, като публикува и снимките им. Българите са били задържани през февруари, но за ареста беше съобщено в средата на този месец. Оттогава те са в предварителния арест.

ЦИК: Като членове на СИК Катрин Иванова и Бисер Джамбазов няма как да са повлияли на вота

След това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че има образувано досъдебно производство по случая през март и че повече информация не може да бъде предоставена заради класифицирана информация. 
Константин Костов/БТА