Освободиха четиримата задържани от “Атака” в Пловдив
Освободиха четиримата задържани от “Атака” в Пловдив / снимка: Виктор Кадири
Четиримата активисти от „Атака”, които бяха задържани снощи заради плакати със свастики преди зарята за Съединението в Пловдив, бяха освободени днес в ранния следобед. Преди това са им повдигнати обвинения за хулиганство, каза адвокатката им Елена Сиракова.

Агитка от близо 100 души от „Атака”, предвождани от лидера Волен Сидеров, окупира Второ РПУ, за да чака пускането на трима от тях – Сашо Цирков, Радослав Чакъров, Иван Донев. Единствената жена сред задържаните – 62-годишната Росица Димитрова, която според адвокатката й снощи е получила хипертонична криза и й е била оказана спешна помощ, също бе пусната от ареста на Първо РПУ.

Днес активистите носеха същите плакати, заради които снощи първоначално бяха арестувани петима, но по-късно единият от тях – 15-годишният Здравко Чимски бе освободен. Той също ще бъде разпитан този следобед в присъствието на психолог и дознател, специално обучен за работа с малолетни. В момента текат разпитите и на полицаите, които са участвали в ареста снощи.

Няма основание за обвиненията, които са повдигнати на база декларациите за доброволно предаване на плакатите, каза адвокат Елена Сиракова. Нейни колеги смятат, че обвинението може и да не издържи в съда, тъй като пречупеният кръст от плакатите е символ, който е пояснен с текст, както в историческите книги, които се продават във всяка книжарница. Волен Сидеров каза, че ще бъдат заведени съдебни искове за полицейски произвол. Той повтори тезата си, че полицията е била употребена за обслужване на политически цели.

Провокациите са се превърнали в професионално занятие за лидерите на „Атака”, коментира областният директор на полицията Рангел Ангелов, припомняйки инцидентите с Волен Сидеров на магистрала “Тракия”, с евродепутата Димитър Стоянов и други активисти на партията. Комисар Рангелов още веднъж подчерта, че не е упражнявано никакво физическо или психическо насилие над задържаните.

Ако четиримата задържани бъдат признати за виновни, те могат да получат до две години затвор или пробация.

Други новини от Пловдив