Президентът сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избора на конституционни съдии. Миналата седмица парламентът избра Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Борислав Белазелков (ПП-ДБ) да попълнят двете вакантни места в съда.

По план двамата трябва да положат клетва в петък, но Румен Радев настоява преди да има произнасяне на КС, Атанасова и Белзалков да не встъпват в длъжност.

ГЕРБ: Президентът за пореден път показа, че търси конфликт с НС

В мотивите си президентът припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Последваха остри политически реакции от страна на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

Пеевски: Президентът да подаде оставка и да си основе политическия проект

Делян Пеевски призова президентът Радев да подаде оставка още днес и да обяви, че създава свой политически проект. "Румен Радев просто си анонсира проектчето „3 март” и затова този проруски президент се опитва да влезе във война с атлантическото мнозинство. Съветвам го да не се занимава с това, да подаде оставка днес, да си основе проекта, да се занимава с избори, а не да се крие зад имунитета си", коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след решението на държавния глава да сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии.

Радев сезира КС срещу избора на нови конституционни съдии

„Моето мнение е, че президентът се страхува обаче да излезе като лидер на тази партия. Пак ще сложи някое „бау-бау” отпред, както го е правил досега и ще се скрие”, каза още Пеевски. Той настоя държавният глава да реши дали е „цирково куче” на Корнелия Нинова, или ще става лидер на партия. „Според мен той се страхува да основе партия, защото се страхува за имунитета си”, добави председателят на ПГ на ДПС.

"Очевидно президентът е изнервен, че парламентът работи и след две години на служебни правителства успя да формира конституционно парламентарно мнозинство, което да измени Конституцията и да започне да попълва държавните органи с изтеклите мандати", заявиха от ГЕРБ.

"Процедурата по избор на конституционни съдии беше и прозрачна, и открита, и публична. Препоръчваме на държавния глава да не оказва натиск на независимия Конституционен съд като го призовава за неизпълнение на Закона за Конституционния съд и на Конституцията. Напомняме на президента, че за разлика от него, който назначава конституционни съдии еднолично, Народното събрание ги номинира, изслушва и след това избира по дълга и прозрачна процедура", добавят още от партията.

Кой е Борислав Белазелков, избран за конституционен съдия

„Радев има право да сезира КС. Това, което обаче е доста брутално от негова страна, е, че той се опитва да саботира дейността на Конституционния съд, призовавайки да не се проведе клетвата в петък. Това е недопустимо от негова страна”, заяви пред NOVA ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Атанасов поясни, че не е изненадан от поведението на президента. „От началото на това Народно събрание той винаги явно е изразявал своето негативно отношение към работата на парламента, към мнозинството и правителството.”

Като правилни оцениха действията на президента от БСП. Тяхната парламентарната група гласува "против" избора на двамата конституционни съдии в Народното събрание.

Коя е Десислава Атанасова, избрана за конституционен съдия

"Призовахме президента да блокира избора и той го направи. Това е правилното решение", категорични са от "Позитано" 20.

"Логичен беше ходът на президента да сезира Конституционния съд за избора на двамата конституционни съдии от квотата на парламента", коментира пред БТА секретарят на парламентарната група ИТН Станислав Балабанов. Той посочи, че има решение на КС, според което новоизбраните конституционни съдии трябва да са със седемгодишен мандат, а не с девет, както е гласувал парламентът.

Според него е възможно КС да отмени решенията на Народното събрание за избор на двамата конституционни съдии, защото така или иначе "изглеждали противоконституционни".


А от „Възраждане“ обявиха, че също ще сезират Конституционния за избора на двамата конституционни съдии от квотата на парламента. Именно партията номинира Цвета Рангелова, която беше третият парламентарен кандидат за КС, но Белазелков и Атанасова надделяха над нея.