Остава в сила бедственото положение в редица общини в страната
Остава в сила бедственото положение в редица общини в страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Главен комисар Николай Николов директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пред Ралица Гълъбова
48904
Главен комисар Николай Николов директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пред Ралица Гълъбова
  • Главен комисар Николай Николов директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пред Ралица Гълъбова

Все още не е отменено бедственото положение в общините Тетевен, Смолян и Роман. Подобно продължава да е в сила и в общините Етрополе, Правец, Ботевград и Своге, съобщиха от областната администрация на Софийска област.

Около 15 малки населени места във високите части на Родопите основно в общините Чепеларе и Смолян са без ток, съобщиха от пресцентъра на дружеството в Пловдив. За справяне със ситуацията електроразпределителната компания използва и вертолет, с който е извършен оглед на десетки километри електропроводи в общините Девин, Доспат и Смолян. Поводът е изключително тежките атмосферни условия, натрупания сняг и счупените дървета през последните дни на места в планината все още има недостъпни райони както за високопроходимата аварийна техника на EVN България, така и за снегопочистващите машини.

За втори път след възстановяване на електричеството, без захранване, заради паднало дърво, са селата Гела и Стойките. Над 100 души персонал са мобилизирани за отстраняване на авариите за всички места като през последното денонощие екипите на EVN България успяха да възстановят захранването за Широка Лъка и Забърдо. Към момента няма голямо населено място или курорт без захранване.

Оказалите се в снежна блокада туристи в хижа в района на „Хайдушки поляни” имат достатъчно хранителни запаси, но вече пореден ден са без път и с прекъснато електричество, уточняват от общината. Очаква се днес пътят до хижата да бъде разчистен.

Пампорово
вече е с нормално водоснабдяване, след като бе възстановено електричеството на помпената станция в Мугла. В дните на безводие, туроператори възнамеряваха да преместят туристите в друг курорт, уточняват от общината. Отделни хотелиери в Пампорово възнамеряват да заведат съдебни искове срещу ЕВН заради ситуацията през последните дни според информация от общинската управа.

Училищата и детските градини в Тетевен останаха затворени и днес. Има затруднения и с телефонните връзки в района.

Шест аварийни групи работят по възстановяването на електричеството в населените места на общината, съобщи инж. Георги Дуцолов от ЧЕЗ-Разпределение, район Плевен. По думите му след като късно снощи бил отворен пътят към Черни Вит, Васильово и Дивчовото, електрозахранването се възстановява и там. До довечера ще бъдат в режим на работа всички трафопостове в населените места, но без ток ще останат отделни абонати, където има скъсани електропроводи от падналите дървета и клони.

Вчера вечерта е било възстановено електрозахранването във всички квартали на Априлци, днес екипите работят в две от махалите над село Черни Осъм. Наполовина е възстановено и електрозахранването в село Лесидрен, община Угърчин, ток имат вече и в село Славщица.

Кметът на община Тетевен Милен Милев заяви, че до всички населени места е възможно доставянето на хляб и хранителни продукти с различни превозни средства, единствено до село Бабинци те се доставят с коне, тъй като пътят все още не е отворен за превозни средства. По думите на Милев най-вероятно учениците няма да учат и утре, тъй като предвижването на училищните автобуси засега е затруднено.

Обявеното бедствено положение и в община Смолян остава в сила и днес, съобщи кметът на града Николай Мелемов.

Няма затворени основни пътни артерии в област Враца. Главен път Е-79 и пътя Враца - Оряхово - Козлодуй е нормално проходим при зимни условия. Отворен и проходим е и пътя до хижа „Пършевица”.

В областта няма критични нива на водоеми и реки, наличие на наводнени райони. Частично е подадено електрозахранване в селата Лик, Крапец, Кален, Крапец и Старо село в община Мездра. Няколко села в община Роман обаче продължават да са с прекъснато електрозахранването - Стояновци, Средни Рът, Марково равнище и  Курново. Все още остава в сила и обявеното в неделя бедствено положение в общината.

В община Етрополе е възстановено електрозахранването във всички населени места, като само отделни къщи в селата Горна и Долна Ямна и в Рибарица нямат електрозахранване. Според цитираната информация от ЧЕЗ до края на утрешния ден и тези аварии ще бъдат отстранени. От утре ще се движи и обществения транспорт до всички селища в общината и ще се възстановят училищните занятия.

В община Правец продължава работата по осигуряване проходимостта на пътищата за селата Разлив, Калугерово и махалата Рударец. Създадена е организация за снабдяване на живеещите там със стоки от първа необходимост.

В община Ботевград обстановката се нормализира, като само отделни сгради в кв. „Зелин” са без ток. В община Своге все още частично е затворен пътят до с. Буковец. Продължава работата по разчистването му от натрупания сняг.

Поради влошената пътна обстановка днес беше прекъснат учебния процес в общо 36 училища в страната, съобщиха от Министерство на образованието. Часове не са се провели в 21 учебни заведения в Ловеч, в шест в Смолян и в 9 училища в Софийска област. Поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация е прекъснат учебния процес и в едно училище в област Кърджали.