/ Георги Димитров
Организацията на евреите в България „Шалом“ подаде сигнал до Софийската районна прокуратура срещу партия "Възраждане" заради публикация в социалната онлайн мрежа Telegram. Това съобщиха от "Шалом" в своята страница във Facebook.

Публикацията, споделена в официалната група на политическа партия „Възраждане“ в социалната онлайн мрежа Telegram, представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България, се посочва в сигнала на "Шалом". Поради високата степен на обществена опасност на подобни изявления и тяхната несъвместимост с установените в демократичната и правова държава принципи на толерантност, равенство, плурализъм и защита на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК), пише в сигнала. 

От "Шалом" обясняват, че публикацията на "Възраждане" представлява фотоколаж, изобразяващ група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат друго лице.

"Държаното от тях лице е Соломон Паси - добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“. Нито авторът на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „Възраждане“ в Telegram, са ни известни", пишат още от "Шалом".

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство, смятат от "Шалом".

Колажът в социална мрежа, заради който „Шалом“ подаде сигнал в прокуратурата срещу партия „Възраждане“, не е в официалния канал на партията, каза лидерът на политическата сила Костадин Костадинов пред журналисти в кулоарите на парламента.

По-късно от Софийската градска прокуратура (СГП) възложиха проверка по повода. В сигнала са изложени твърдения за осъществени престъпления от общ характер по чл. 162 и чл. 164 от НК. Сигналът е относно разпространен в социалната мрежа „Telegram“ на групата на ПП „Възраждане“ фотоколаж. Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на съвместна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.