Опозицията с два варианта за обединение
Опозицията с два варианта за обединение / netinfo

ОДС ще инициира преговори с другите партии-членки на ЕНП, за сформирането на обща парламентарна група на обединената десница, съобщиха председателят на групата Йордан Бакалов и заместник-председателят на НС Надежда Михайлова. Целта е да се изгради ясна алтернатива на сегашното управление и да бъдат предприети конкретни стъпки за предстоящите избори.

ДСБ бяха изненадани от идеята на сините си колеги, но обясниха, че ще я обсъдят. Те са на мнение, че е възможно да се говори за създаване на парламентарен съюз. За разлика от тъмносините, които се обявиха за формиране на координационен съвет на Обединената проевропейска опозиция, ОДС не канят на преговори „Атака”, но са отворени към ГЕРБ, докато ДСБ засега се обръщат само към парламентарно-представените сили.

В проект на декларация на тъмносините за създаването на съвета се посочва като основна негова цел прекратяването на мандата на тройната коалиция. Идеята е всяка ПГ от опозицията да участва в него със свой заместник-председател, който гласува от нейно име при взимането на решенията. Независимите депутати избират свой представител, който гласува от тяхно име. Решенията ще се взимат с квалифицирано мнозинство от 2/3 от броя на народните представители в съвета.

Предвижда се координационният съвет да решава всички парламентарни действия на обединената опозиция срещу правителството, които имат законодателен и процедурен характер. Ще дискутира и въпроси за участие или бойкот на опозицията в органите, създавани от Народното събрание. В ОДС имат резерви по отношение на начина на взимане на решение, според тях това трябва да става с консенсус. Преговорите тепърва започват.