Опасно време и ураганен вятър в цяла България, на места поривите достигат до 30-35 метра в секунда. Червен код е в сила за две области в страната - Враца и Монтана, като във Враца е обявено и частично бедствено положение. За 7 области е в сила оранжев предупредителен код - София град, София област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали и Хасково. В останалата част от страната кодът е жълт. Има нанесени щети на много места в страната. 

НИМХ времето 18 януари
НИМХ

Заради ураганния вятър: Частично бедствено положение във Враца (СНИМКИ)

Обявено е частично бедствено положение във Враца заради ураганния вятър и щетите от него, съобщиха от Общината и призоваха хората да се движат с повишено внимание, а при възможност - да не излизат от домовете си, заради опасност от падащи предмети и възникване на инциденти. Към момента поривите на вятъра са над 130 км/ч.  Подадени са над 50 сигнала на дежурния телефон. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци. На територията на населените места в района поривите на вятъра са значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване. В кварталите „Бистрец“ и „Кулата“ има прекъснати електропроводници, а в село Власатица е увредена покривната конструкция на пенсионерския клуб.

За последното денонощие на над 30 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка, са реагирали екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от МВР. 

Половината от сигналите са за София. Основно се съобщава за паднали предмети, дървета и клони.

Екипите на пожарната са отстранявали паднали дървета и на територията на областите Враца, Монтана, Кюстендил и Перник. От МВР предупреждават, че метеорологичната обстановка на територията на страната ще остане динамична. 

Съвети на МВР за безопасно поведение при силен вятър:

► Ако сте в къщи и възникне силен вятър или смерч - затворете плътно вратите и прозорците;

► Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети;

► Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон;

► Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон;

► Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността;

Ураганен вятър нанесе сериозни щети в цялата страна (СНИМКИ)

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. Ще бъде ветровито с умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 13°-18°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно и на места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. Ще бъде ветровито с бурен, по високите и открити части ураганен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 0°.

В четвъртък ще остане много ветровито, със силен, на места в Източна България и по северните склонове на планините - бурен. Ще бъде предимно облачно. В Западна България и планините ще има и валежи от дъжд, над 1800-2000 м - от сняг, в отделни райони ще са значителни по количество. Доста топло за втората половина от януари с минимални температури между 8° и 13° и максимални - между 15° и 20°.

В петък в цялата страна ще има валежи, повече по количество и на повече места ще са в Западна и Южна България. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух.

С понижението на температурите, по-късно през деня и в по-ниските планински райони и високите полета дъждът ще преминава в сняг. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен юг-югозападен вятър и там температурите ще останат над 10°, а валежите ще са слаби и на отделни места.

Още за времето вижте на Sinoptik.bg.

НИМХ