/ БТА
Ураганен вятър нанесе сериозни материални щети в цялата страна. В областите Враца и Монтана бе издаден червен код за много опасно време в сряда, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. 

Аварийните екипи на Столична община работят по сигнали за паднали клони, дървета и ламарини в следствие на силния вятър.

От вторник вечерта до момента екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината са се отзовали на над 30 сигнала. На терен са пет аварийни екипа и работата продължава.

вятър София
БТА

Националния институт по метеорология и хидрология издаде предупредителни ководе за страната за силен вятър. Гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си и да бъдат внимателни.

вятър София
БТА

Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.

За цялата страна сигналите са 14, съобщи БНР.

Предупреждение за силен вятър в цялата страна

вятър Враца
Община Враца

Общо14 са сигналите за щети от вятъра в страната. Най-много са в Кюстендил. В два от случаите са паднали дървета. При третия инцидент пак дърво е паднало на пътя за граничен пункт Гюешево и се е наложило пътя да бъде затворен, докато клоните бъдат премахнати.

Във Враца бе обявено частично бедствено положение.

Към момента поривите на вятъра са над 130 км/ч. Заради нанесените щети, Кризисният щаб обяви частично бедствено положение за територията на града.

вятър София
БТА


При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата.

Екипите на БКС и Пожарна безопасност работят по отстраняването на щетите. Подадени са над 50 сигнала на дежурния телефон. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци.

По три сигнала са получени в Перник и Монтана. От главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението обясниха, че и в момента продължава обобщаването на обстановката в страната. 

 

БГНЕС/БНР