Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за усилване на юг-югозападния вятър в Източна България и в районите, разположени в близост до северните склонове на планините. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикува в сайта на НИМХ.

В 26 области на страната днес в сила е жълт код и в тях поривите на вятъра ще достигат до 20-24 метра в секунда.

В областите Враца и Монтана предупреждението е от втора степен - оранжев код, там поривите на вятъра в южните райони ще достигнат до 25-32 метра в секунда.

Във високите части на планините ще духа бурен и ураганен югозападен вятър, достигащ 40 метра в секунда, информират метеоролозите от НИМХ.

Времето 17 януари
НИМХ

Какво ще бъде времето през януари

Над Черноморието облачността ще бъде по-често значителна, но вероятността за валежи е много малка. Ще бъде ветровито с умерен, временно силен южен вятър. Максималните температури ще са 13°-15°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно и на места ще превали сняг, под около 1200 метра - дъжд. Ще бъде много ветровито с до бурен, по високите и открити части временно ураганен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 0°.

През следващите дни ще остане ветровито, с умерен и силен южен вятър. Ще бъде доста топло за средата на януари, особено в Източна България и районите разположени близо до северните склонове на планините, където минималните температури ще са около и над 10°, а дневните ще достигат 17°-18°. Ще преобладава облачно време, с временни разкъсвания на облачността. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в Западна и Южна България. В четвъртък се повишава вероятността в западните райони и Рило-Родопската област да са значителни по количество.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
НИМХ, БТА