Омбудсманът Диана Ковачева попита здравния министър за хаоса с е-рецептите.

„Защо не беше проведена предварителна информационна кампания и не е ли редно да бъде проведена тя сега и в този период да се отстранят нередностите с алтернативни възможности за закупуване на лекарства?“. Този въпрос зададе омбудсманът на министъра на здравеопазването Христо Хинков на свиканото извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в което участваха още изпълнителните директори на Изпълнителната агенция по лекарствата и на „Информационно обслужване“ АД.

Хинков представи два варианта за решаване на проблема с е-рецептите, изписвани от спешна помощ

Поводът е хаосът след въвеждане закупуването на антибиотици и лекарства за лечение на захарен диабет само и единствено с електронна рецепта, която е в сила от миналия понеделник  - 16 октомври.

Тя попита  още с какви механизми разполага Изпълнителна агенция по лекарствата за осъществяване на ефективен контрол върху наличието на лекарствени продукти в аптечната мрежа и какви спешни мерки се предвиждат в тази насока, както и какви са причините и кой носи отговорност за невъзможността за проследяването на лекарствата по целия им път – от внасянето им в страната до получаването им от пациента и какви спешни мерки се предвиждат това да стане възможно в най-кратък срок.

Здравният министър: 65% от издадените е-рецепти са изпълнени

На изслушването стана ясно, че здравното министерство предвижда да добави възможност и лекарите от спешните отделения, както и стоматолозите да могат да изписват е-рецепти за антибиотици и препарати за диабет.
Омбудсман на Република България