Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да измени своя заповед от 18 август 2017 г., като се отмени издаването на черно-бели учебници и респективно да се спре разпространението им. Това се казва в съобщение на пресцентъра на омбудсмана.
 

Учебници за 8 клас, за които трябва родителите да платят, се предлагат от издателства в два варианта – цветни, по-скъпи и черно-бели, които са по-евтини.
 
МОН: Не делим децата на бедни и богати

„Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях“, посочва Манолова в становището си до Вълчев.

Тя е категорична, че издадената заповед  не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието. „Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система“, подчертава в препоръката Манолова.
 
Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование, чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства. „Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти“, посочва омбудсманът.
 
Манолова смята за неприемливо „черно-бялото“ мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.
 
„Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира „цветното“ мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора“, завършва омбудсманът.

Черно-белите учебници предизвикаха недоволство в социалните мрежи. От образователното министерство  направиха коментар, като подчертаха, че не делят децата на бедни и богати и че има учебници като например по математика, физика и химия, които не изискват задължително пълноцветен печат.  Учебниците от осми до 12-и клас се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, отбелязват от министерството.