"Пожар изпепели къщата на семейство с две малки дечица в плевенското село Българене", съобщи за DarikNews кметът селото Йордан Дончев.

Огънят е пламнал тази сутрин, а екип на пожарната се е отзовал веднага след подаване на сигнала. 

Йордан Дончев, кмет на село Българене

Пламъците са оставили хората без цялата покъщина, като са изгорели дрехите и личните документи. По първоначални данни, подозренията са, че огънят е тръгнал от късо съединение, но предстои това да се установи.

Кметът на селото е станал очевидец на пожара. "Отивах на работа към 7:30 часа, когато видях, че гори. Живея наблизо", разказа той.

Децата и майката са бил иизведени от къщата, а бащата преди пристигането на пожарната, се е опитал сам да потуши пламъците. По думите на кмета, цялата му коса е обгоряла.

Йордан Дончев, кмет на село Българене

Семейството е приютено при роднини в съседна къща. Кметицата на Община Левски Любка Александрова е обещала да се отпуснат средства на пострадалите още на първата сесия на Общинския съвет.

"Вече се отзоваха няколко фндации с желание да помогнат. Получих обаждания и от строителни фирми в страната", уточни още за DarikNews Йордан Дончев.

По думите му, при пожара целия покрив на къщата е паднал и ще се наложи много сериозен ремонт.

Той сподели още, че хората от селото първи са се отзовали на помощ на потърпевшото семейство и най-вече в помощ на дечицата - две момиченца на 6 и 8 години, които останаха без дрехи.