Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова
Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова / БГНЕС, архив
Оценяват колко пари са вложени в ромска интеграция и какъв е ефектът
92723
Оценяват колко пари са вложени в ромска интеграция и какъв е ефектът
  • Оценяват колко пари са вложени в ромска интеграция и какъв е ефектът
В края на годината ще има данни колко точно пари са вложени за ромска интеграция и какъв резултат е постигнат. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова.
 
Тя обясни, че разработената методология за отчитане на Националната стратегия за интеграция на ромите ще даде комплексен поглед как се изпълняват мерките. Тя ще събира данни от различни държавни институции и неправителствени организации, които са изпълнявали проекти, свързани с ромската интеграция.
 
Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

Методологията е създадена, тъй като се оказало, че основният пропуск до момента е липсата на цялостна методика за оценка на реално вложените средства, каза Крумова.
 
Първият въпрос е да се проследи колко средства са вложени реално, тъй като може да се говори, че са вложени милиони, но колко са те, почти никой не може да каже, обясни вицепремиерът. Второто пък е да се проследи какви са резултатите от вложените средства.
 
Започна проект за образователна интеграция на деца от ромската общност

"Това беше едно от условията, то е и предварително условие по отношение на европрограмите, които се финансират от Европейския социален фонд и смятаме, че въвеждайки методологията за оценка, реално ще може да се види какво постигаме, с какви пари се постига, има ли ефективност и къде е необходимо да се промени политиката по отношение на интеграцията на ромите", каза вицепремиерът.
 
Методологията вече е въведена, престои разработването на софтуерната платформа. Данни за парите за интеграцията на ромите и ефектът от влагането им ще има в края на годината, тъй като трябва да се съберат данни от всички ведомства, каза Малина Крумова.