Интегрират шуменски роми с швейцарско финансиране
Интегрират шуменски роми с швейцарско финансиране / dariknews.bg

Проект за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансиран от Швейцария, стартира на територията на община Шумен, Това обявиха днес на брифинг ръководителите на проекта. Той ще обхваща хора от кварталите Витоша, Млада гвардия, Еверест и село Ивански.

"Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция" е на стойснот 723 656 лв., съобщи Христина Баева, която ръководи проекта. Швейцарското финансиране е в размер на 533 682 лв., а съфинансирането от българска страна е 189 974 лв.

Община Шумен осигурява 25 550 лв., които са 10% от инфраструктурните дейности.

Към тях спада ремонт на детската градина "Пролетна дъга", където да се сформира нова детска група. За трите години на проекта през обучение в нея трябва да преминат най-малко 56 деца. Ще бъде изградена и детска площадка.

Ще бъде ремонтиранa и част от училище "Христо Ботев" в Ивански. В селото ще бъде ремонтирана и здравната служба, за да се създаде медицински кабинет с педиатър и гинеколког. Всички подобни придобивки по проекта са на стойснот 25 505 лв.

Освен инфраструктура ще се прилагат и т.нар. меки мерки, каза Баева. Това са дейности, свързани с образованиетo, здравеопазването и културната дейност. За тях ще отиде останалата част от средствата по проекта.

За да владеят по-добре български език и да подобрят представянето си в училище за малчуганите от етноса ще се провеждат инзвънредни занятия. Те ще могат и да изучават ромската култура в различни ателиета.

В ремонтирания здравен кабинетще бъдат провеждани безплатни прегледи и консултации на майки и деца.

В реализирането на проекта ще се включат и ромски медиатори, които да помагат за привличането на хора от етноса.