Обвинителният акт за трагедията на Бакаджика влиза в съда до дни
Обвинителният акт за трагедията на Бакаджика влиза в съда до дни / DarikNews

Готов е обвинителният акт срещу виновните за трагедията на Бакаджика край Ямбол и той ще бъде внесен в съда до 10 декември, съобщи окръжният прокурор Георги Ханджиев.

По всяка вероятност първото заседание по делото за ужасяващата катастрофа на 28 май, при която загинаха 18 души, ще бъде насрочено през януари 2010 г. Обвиняеми по случая са Слави Славов, собственик на транспортната фирма, чийто автобус катастрофира, и шофьорът Господин Господинов. Славов е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на служебните си задължения. Шофьорът Господинов ще отговаря за смъртните случаи и за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Техническата експертиза е установила, че спирачната система на автомобила е била технически неизправна. Шофьорът пък е карал с 0.66 промила алкохол в кръвта, управлявал е с несъобразена скорост - при наклонен терен на втора скорост.

Делото ще е сложно и от процесуална и от фактологическа гледна точка, смята прокурор Ханджиев, защото наследниците на загиналите, които са над 40, вероятно ще бъдат конституирани като граждански ищци и като частни обвинители. Освен това се очаква да бъдат призовани над 50 свидетели.

Други новини от Сливен