арест
арест / iStock/Getty Images
Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група за търговия с кръв от малоимотни хора и длъжници, съобщиха от Спецпрокуратурата.

Групата е оперирала в Русе и е действала от март тази година. Обвиняемите са били задържани на 9 ноември. Прокуратурата ще поиска от съда да задържи под стража трима от тях, а на четвъртия му е била наложена парична гаранция от наблюдаващия прокурор.

Според данните към момента, всеки от участниците в групата е издирвал и съставял списък с малоимотни хора или длъжници, които спешно се нуждаят от пари. Предлагали им възможност лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца. Обещавали и давали на донорите по 100 лева за всяка банка кръв, като от "купувачите" получавали по 200 лв.

Осем души в ареста след разследване на NOVA за търговия с кръв (СНИМКИ/ВИДЕО)

От прокуратурата посочват още, че за кратко участниците организирали и група донори "на повикване", които при нужда били длъжни да се явят незабавно за "даряване" на кръв. Клиентите били причаквани пред болници или местния център за кръвопреливане. Сделките се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях.