Повдигнаха обвинение на кандидата за депутат, който бе хванат да търгува с фалшиви сертификати за поставени ваксини.

Разкриха още подробности около порочната схема за фалшивите сертификати

В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на Величко Георгиев към наказателна отговорност за това, че действайки като помагач, умишлено е улеснил издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини. Така той е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването

Допълнително обстоятелство е, че престъплението е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи.

Според събраните доказателства Величко Георгиев е набавял лични карти на лица, които не са ваксинирани и е получил парична сума от 1350 лева, срещу която е обещал да съдейства за издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини.


Кандидат за депутат е замесен в схемата за фалшиви сертификати

Наблюдаващият прокурор е счел, че събраният доказателствен материал сочи наличие на обосновано предположение за извършено от Георгиев престъпление.

В тази връзка бе изготвено искане от главния прокурор на Република България до ЦИК за даване на разрешение за привличането му като обвиняем.

След решение на ЦИК следовател в Следствения отдел при СГП е съставил постановление за привличане на Величко Георгиев в качеството на обвиняем. Лицето е на свобода срещу мярка за неотклонение „подписка“. 

Той не се e признал за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения, уточниха от прокуратурата.