болница
болница / БГНЕС, архив
Ако доскоро общинските болници в България бяха в колапс, но имаше възможност да се свестят, то днес те са за реанимация, тъй като ситуацията излиза от контрол. Мнението изрази пред Дарик председателят на Сдружението на общинските болници у нас и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Лекарският съюз настоява за самостоятелност и независимост на Здравната каса
 
Днес ще се проведе среща на болнични директори с представители на Лекарския съюз.  Тази година в националния рамков договор, който лекарите се съгласиха да подпишат, е регламентирано, че болниците могат да надвишават заложените им бюджети с 3%. Тази мярка обаче няма да помогне, категоричен е д-р Неделчо Тотев.

Лекарите подписаха Национален рамков договор
 
"Общински, частни и университетски болници, всички заедно сме, че бюджетите са ниски и тези 3% няма да стигнат нито на тях, нито на нас. Това е игра на цифри", посочи медикът. Проблемът според Тотев е в това, че преди години разходите за лекарства са били прехвърлени към здравната каса. "Изкарвайки ги в общия кюп, те ядат от нашите пари-от клиничните пътеки. По този начин ни заявяват "Вие се оправяйте, ние сме си измили ръцете". Над 11 години не мърдат цените на пътеките, а в същото време галопират цени на консумативи, енергоизточници, заплати. Това само по себе си предполага, че тези, които работят в тази среда ще фалират", каза още д-р Тотев.
 
Край на листите на чакащите за прием в болница, ограничават ненужния престой

Предстои днес да се проведе среща между болнични директори и Лекарския съюз, а в четвъртък по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване Националната здравноосигурителна каса ще бъде изслушана по въпроса за болничните бюджети.