/ БГНЕС
Здравната каса и лекарите подписаха Национален рамков договор
92741
Здравната каса и лекарите подписаха Национален рамков договор
  • Здравната каса и лекарите подписаха Национален рамков договор
Българският лекарски съюз (БЛС) се договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и подписа Национален рамков договор за 2017 г. Процедурата бе осъществена днес по обяд в сградата на Министерството на здравеопазването.
 
Лекарският съюз настоява за самостоятелност и независимост на Здравната каса

За подписването на договора бе положен колосален труд, коментира здравният министър д-р Илко Семерджиев и добави, че новото ръководство на ведомството е избягало от административно командния модел и се е върнало при договорното начало.

България вече не е тоталитарна държава и не може един човек да определя всички правила, добави Семерджиев, визирайки предшественика си Петър Москов, заради политиките, на когото преди година лекарите отказаха да подпишат рамков договор.
 

БГНЕС

 
След като положи подписа си върху договора председателят на лекарското съсловие д-р Венцислав Грозев изрази удовлетвореност от условията в новия документ.
 
"Определено се даде тенденция за увеличаване значимостта на извънболничната помощ в системата на здравеопазването. Определено се отиде на вариант, за първи път, ако не да се намали, то да се стопира дефицитът на бюджета за здравноосигурителни плащания в следващи години. Това е пътя", поясни той.
 
Във новия договор обаче е заложено намаляване на цените на някои клинични пътеки, в случаи, че болниците надвишат максималните си бюджети, добави д-р Глинка Комитов, управител на Здравната каса.
 

БГНЕС

 
"Пак няма да се действа административно. преговаряме с Лекарския съюз за промяна на цените. В определен срок ако не се случат тези договорености, чак тогава НЗОК ще се наложи да действа едностранно, защото така сме го договорили този текст - да намалим цените", обясни Комитов.
 
Отпускат 7 млн. лева за обучение на персонала в "Спешна помощ"

По-рано през деня здравният министър Илко Семерджиев и социалният - Гълъб Донев подписаха договор за директно предоставяне на 7 млн. лв. за нуждите на спешната помощ у нас. Парите са осигурени по ОП "Развитие на човешките ресурси" и се очаква да подобрят качеството на здравната помощ у нас.
 
БТА