/ DarikNews
Сачева е сформирала работна група, предложението е на синдикатите
Да се въведе гратисен период за прехвърлянето на партидите по вторите пенсии в НОИ - това обсъжда работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, социалното министерство и НОИ.

Новината обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след заседание на социалната комисия в парламента, съобщи trud.bg.

Досега хората можеха по желание да си пренасочат партидата от пенсионното дружество в НОИ в рамките на 5 години преди придобиване право на пенсиониране. Много от бъдещите пенсионери обаче са изтървали този срок и то не по тяхна вина. Сега ще имат възможност, ако желаят, да го направят.

Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която работи по промени в Кодекса за социално осигуряване.

Предложението за удължаване на този срок е на синдикатите, уточни Сачева. Дали това предложение ще бъде прието, ще стане ясно до месец, когато групата трябва да е готова със законовите промени, каза още социалният министър.

В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ пет години преди датата на пенсиониране.

Без удръжки от ЧСИ върху пенсии под минималната заплата

През 2021 година трябва да започне изплащането на първите групи, които ще получават освен пенсия от НОИ и втора – от частните пенсионни фондове. Това са около 200 хил. жени.

КНСБ настоява за директива за минималната работна заплата

Анализи показаха, че първата група хора ще бъдат ощетени, защото още нямат достатъчно натрупани средства в индивидуалните си партиди и съответно, първите пенсионери, които трябва да получават по новия модел.

Скоро след гръмването на скандала дойде и оставката на социалния министър Бисер Петков, а в публичното пространство веднага излязоха коментари, че той е сменен със Сачева и заради гръмналата мина с тъй нареченото допълнително задължително осигуряване за старини, което бе въведено по времето на кабинета Костов.