Обгазяването в хотел край Несебър е причинено от ламаринен купол
Обгазяването в хотел край Несебър е причинено от ламаринен купол / netinfo

Обгазяването в хотел "Палас", при който пострадаха две деца и възрастна жена, е причинено от ламаринен купол, който от високите дневни температури се е нагрял и е отделил вредни вещества. Сигналът за инцидента е подаден в "Гражданска защита" - Бургас около 23.30 часа снощи.

Замерванията, направени от „Гражданска защита” не са отчели замърсявания на апартамента в хотел „Палас”, който се намира между Равда и Несебър. Това съобщи директорът на „Гражданска защита” Йордан Лозев във връзка със снощния инцидент, при който две деца и възрастна жена бяха изведени от апартамента заради обгазяване. От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че спасителна група на министерството е измерила снощи високи стойности на серен двуокис и по-ниски стойности на метан в апартамента на последния етаж в сградата.

Днес обаче са отчетени нулеви стойности. Това съобщи Лозев. Той обясни, че обгазяването е причинено от въздуха от пространството под покрива, проникнал в апартамента посредством вентилационната система. Над апартамента има изграден купол, който е с диаметър 6 метра. При него са използвани изолационни материали на битомна основа, Въздухът там не се вентилира добре. В комбинация с високите температури е причината за инцидента, поясни Лозев.

На управителят на хотела е предписано да подобри вентилацията на подкуполното пространство.