НЗОК ще плаща лекарствата на пациенти на хемодиализа и с редки заболявания
НЗОК ще плаща лекарствата на пациенти на хемодиализа и с редки заболявания / снимка: БГНЕС

Лекарствата за хора на хемодиализа и пациенти с редки заболявания от 2010 г. ще се заплащат от НЗОК, съобщиха от Министерството на здравеопазването. До момента тези медикаменти се заплащаха от републиканския бюджет. За 2010 г. предвидените средства за скъпо струващи медикаменти са в размер на 142 млн. лева.

Увеличението на средствата за скъпоструващи лекарства през 2010 година е 42 млн. лева. С тези пари ще се покриват 14 нови лекарства, сред тях са медикаменти за редки онкологични заболявания и за лечение на СПИН. За онкологични заболявания ще бъдат отделени през следващата година 98 млн. лева, с част от тях ще се поеме нов медикамент за лечение на рак на гърдата при серопозитивни жени.

Предвижда се промяна в метода, по който ще се образуват цените на лекарствата.

По думите на проф. Мила Власковска, зам.-министър, в момента цените на лекарствата се образуват, както цените на строителните материали.

През 2010 година лекарствата за онкоболни няма да могат да се заплащат от здравната каса, както поискаха от пациентски организации. Предвижда се това да се случи през 2011 година.