/ БГНЕС
Парламентът започна работа с прекратяване на пълномощията на народния представител от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Шотев заради подадена от него оставка. Това е първа точка в програмата на Народното събрание за тази седмица, която беше приета в началото на пленарното заседание. Очаква се Шотев да стане заместник-министър на икономиката. 

В дневния ред е също второто четене на промени в Закона за здравното осигуряване. Предвижда се депутатите да продължат второто четене на измененията в Закона за защита от домашното насилие. В програмата са включени и ратификации на международни документи, по които България е страна.

Първа точка в четвъртък е изборът на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации. След това депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, както и изменения в Търговския закон на второ четене.

В програмата е първото четене на промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, както и второто четене на изменения в Закона за електронното управление, в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за чужденците в Република България. В петък е предвиден редовен парламентарен контрол

В програмата като точка първа за утре беше включен проект на решение, внесен от „Възраждане“, за налагане на мораториум върху определени действия на държавни органи. 
Не беше прието и при прегласуването предложението на "БСП за България" утре парламентът да изслуша премиера Николай Денков относно заявените позиции и ангажименти, поети от българската делегация в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли. Става въпрос за за изказване на Денков за използването на касетъчни бомби, уточни Георги Свиленски от левицата.  

Отхвърлено беше и предложението на "Има такъв народ" за изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов относно назначена на Бойко Борисов охрана, която се осъществява от жандармерията.
Теодора Цанева/БТА