Няма да съкращават щата на ВКР заради родното ФБР
Няма да съкращават щата на ВКР заради родното ФБР / netinfo

Няма да има съкращения на кадри във Военното контраразузнаване след преминаването му в Държавната агенция за национална сигурност. Това гарантира директорът на служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" бригаден ген. Николай Николов, който участва в съвместно заседание на комисиите по отбрана, по вътрешна сигурност и по външна политика.

На заседанието беше направен преглед на съвместимостта на националния план за противодействие на тероризма с едноименните стратегии на ООН и на ЕС. По думите на ген. Николов няма никакво напрежение сред състава на ВКР и няма да има проблеми с девоенизацията след преминаването му в ДАНС. На въпрос на Дарик Николов призна, че засега не му е предлаган пост в новата дирекция в Агенцията, но му предстоят допълнителни разговори. Според шефа на разузнаването ген.-майор Кирчо Киров реформата в сектора трябва да продължи и да засегне и разузнавателните служби с оптимизиране на кадровия, професионалния и разузнавателния ресурс на България.

Той уточни, че не е запознат с прогнозата на червения депутат Младен Червеняков за формиране на Агенция "Разузнаване", но подчерта, че законът за спецслужбата, написан по инициатива на НРС с участието на чужди юристи от разузнаванията по света, е готов още през 2005 г. и е добре разработен. Останалото е въпрос на политическа воля, каза ген. Киров по повод приемането му от парламента.

Като лично мнение окачестви идеята на Червеняков говорителят на БСП Ангел Найденов.Според него няма политическо решение на соцръководството, нито позиция на ПГ на левицата за разработване на проектозакон за създаване на агенции "Разузнаване" и "Охрана". Найденов съобщи още, че трите парламентарни комисии предлагат на МС в най-кратки срокове да излъчи междуведомствена работна група, която да прецени нуждата от написване на изцяло нов план за борба с тероризма или за актуализиране на приетия през 2004. Работната група ще преценява още дали и координационният център за противодействие на тероризма трябва да премине към ДАНС.