Няма да наказват виновните за скандала с лобисткия текст в „Държавен вестник
Няма да наказват виновните за скандала с лобисткия текст в „Държавен вестник / cнимкa: Sofia Photo Agency
Няма да наказват виновните за скандала с лобисткия текст в „Държавен вестник"
31089
Няма да наказват виновните за скандала с лобисткия текст в „Държавен вестник"
  • Няма да наказват виновните за скандала с лобисткия текст в „Държавен вестник"

Служителите на Народното събрание, които са замесени в скандала с публикуването на лобистки текст в „Държавен вестник", няма да бъдат санкционирани по никакъв начин. Това стана ясно на последното заседание на комисията, която разследва незаконно обнародваната поправка, разрешаваща използването на наркотични изображения в рекламите. Депутатите от комисията решиха още да предложат забърканите в скандала народни представите от ГЕРБ - Светлин Танчев и Пламен Цеков, да освободят ръководните постове, които заемат.

От  комисията, която разследва публикуването на лобисктия текст, се обединиха около тезата, че служители на парламента не трябва да бъдат наказвани. Единствено по отношение на съветника в отдел „Пленарни заседания" Стефан Катев, които по искане на депутата от ГЕРБ Светлин Танчев, е спомогнал за обнародването на незаконния текст, мненията се разминаха. От опозицията счита, че той трябва да понесе отговорност, но това няма да се описва в окончателния вариант на доклада.

„Когато към това листче се добави „със знанието на Лъчезар Иванов" или „със знанието на Цецка Цачева", това листче приробива друг характер. И самия факт, че това се казва от народен представител - Светлин Танчев, или от Стефан Катев, който е високопоставен, новоназначен от ГЕРБ служител, е достатъчно основание за служителите да започнат процедурата по изготвянето на тази поправка", обясни Мая Манолова от БСП.

Самият Стефан Катев коментира, че не вижда вина в действията си. „За себе си отчитам, че моят пропуск е, че не съм докладвал на председателя", защити се той.

Комисията реши още да предложи Светлин Танчев да освободи председателското място в комисията по европейски въпроси, а Пламен Цеков - зам.-председателското място в комисията по здравеопазването. „Първо нека дадем възможност на двамата депутати да вземат собствено решение. Аз лично очаквам, че те биха си подали сами оставките, което изпълнителната комисия ще потвърди", заяви председателят на комисията Румен Иванов.

Депутатите от комисията ще предложат още законови промени, с които да се предотврати възможност да има още такива случаи.