В Бургас от петък учениците от 5-и до 12-и клас преминават към онлайн обучение за две седмици. Това реши Общинският кризисен щаб. По-рано днес, при среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов бяха обсъдени и въвеждането на по-строги ковид мерки, сред които затварянето на фитнесите и моловете и въвеждането на задължителното носене на маски на открито.

"Носенето на маски на открито е задължително, ограничават се масовите мероприятия на открито и закрито", обяви здравният министър след заседание на Общинския кризисен щаб, цитиран от NOVA.

Ангелов: Има нарастване на повикванията до „Спешна помощ” с 30% (ВИДЕО)

На заседанието си днес обаче щабът в Бургас не прие обсъдените мерки. Със заповед на директора на Регионална здравна инспекция д-р Георги Паздеров от 12.03 до 26.03.21 г. влизат в сила следните противоепидемични мерки:

Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5-и до 12 клас-и. Същите преминават в електронна среда на обучение.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи;

Преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;

Посещението на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя.

Задължително носене на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове.

Учениците в София ще учат онлайн, заведенията - с намалено работно време

Намаляване на работното време на заведенията до 22 ч. и забрана на жива музика и DJ. Музиката следва да е само фонова.

Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител;

Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. с присъствие на повече от 10 души.

В момента в област Бургас е преустановен и плановия прием в болница, плановите операции и свижданията.

Щабът обсъди и действия, в случай че броя на заболелите на 100 хил. души надхвърли 600. При такъв развой може да се премине към преустановяване работата на детските градини и яслите, затваряне на театрите и др. Към настоящия момент, до достигане на горните цифри, търговските центрове тип мол, фитнес залите, театрите, детските градини и яслите продължават да работят. Същите ще бъдат обект на строг контрол за спазване на мерките.

"Започваме с локални мерки в десет области в страната, където заболеваемостта е на високи нива. Увеличава се броят на леглата в болниците от нивата от септември 2020 година", каза здравният министър Костадин Ангелов.